Hlavní obsah

Brankář hrdina! Nevidí na levé oko, fandila mu celá NHL

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nečekaný hrdina! Nejoslavovanějším hráčem duelu NHL mezi Dallasem a Anaheimem se stal Thomas Hodges, chlapík, který dvě třetiny nebyl ani na střídačce náhradníků. Na stadionu byl jen jako „emergency goalie“, tedy gólman, který je připravený naskočit do zápasu, když se jednomu z týmů zraní oba brankáři. Dallas sice vyhrál 4:2, Hodgese ale plácali po ramenou hráči obou týmů, v kabině dostal sprchu šampaňským a on se topil ve štěstí. Příběh je o to dojemnější, že Hodges od dětství nevidí na levé oko.

Foto: Jerome Miron, Reuters

Debutující „emergency goalie“ Thomas Hodges krátce před koncem zápasu NHL proti Dallasu, když byl odvolán z branky při honbě Anaheimu za vyrovnáním.

Článek

„V životě jsem nebyl takhle nervózní, ale jsem rád, že jsem se neztrapnil," okomentoval svůj první start v nejslavnější hokejové lize světa osmadvacetiletý Hodges. Po nečekaném nástupu do hry čelil třem střeleckým pokusům, přičemž jednou inkasoval. Nebyl to tedy žádný propadák.

Zápas začal v brance Anaheimu John Gibson, zranění v horní polovině těla jej však vyhnalo z klece. Prostřední dvacetiminutovku odchytal Anthony Stolarz, jenže ten se pro změnu zranil ve spodní polovině těla. A tak tým Ducks musel volat SOS a šanci jít do akce v NHL dostal „emergency goalie".

Rodák z anglického Shropshire měl na sobě masku Stars a zelené betony, které ostře kontrastovaly s dresem Anaheimu. „Trochu jsem se zadýchal, ale šlo to celkem dobře,“ oddechl si v rozhovoru těsně po konci utkání. Na dresu neměl přitom ani jmenovku, záda mu zdobilo číslo 68, které mají čeští fanoušci spojené s legendárním Jaromírem Jágrem. Ten už v zámoří nehraje, ale osmašedesátka byla tentokrát rozhodně v NHL zase za hvězdu. To potvrdila i videa ze šatny, kde hráče čekaly bouřlivé ovace.

Hodges, který odchytal svůj poslední zápas v Allen Americans z ECHL v sezoně 2016-2017, si určitě splnil obrovský sen. Možná ani nečekal, že taková šance přijde. Od čtrnácti let totiž nevidí na levé oko, což přiznal třeba v rozhovoru pro Southern Methodist Univeristy. Ani to jej ale nezastavilo na cestě stát se hokejovým brankářem.

„Abych se po úrazu dostal zpět na původní úroveň, musel jsem drsně dřít, daleko víc než moji vrstevníci. S odstupem času ale myslím, že to mělo velmi kladný dopad na moji pracovní morálku," svěřil se gólman. A teď se dočkal sladké odměny v podobě startu v NHL. „Moc si vážím toho, jak mi fandili domácí příznivci. To bylo neskutečné,“ zářil gólman.

Reklama

Související témata: