Hlavní obsah

Brankář Stezka opouští extraligu. Upsal se v NHL

Aktualizováno

Český hokejový brankář Aleš Stezka uzavřel v úterý v NHL roční dvoucestnou smlouvu s vedením týmu Seattle Kraken. Člen širšího reprezentačního kádru, který má za sebou dvě povedené sezony v dresu extraligových Vítkovic, si díky ní může vydělat 950 tisíc dolarů. Klub o dohodě informoval na sociálních sítích a posléze ji potvrdila i hráčova agentura.

Foto: David Taneček, ČTK

Brankář Aleš Stezka míří do zámoří.

Článek

"Každý hokejista se chce v kariéře dostat co nejdál. Kontrakt neberu jako záruku toho, že budu chytat NHL. Beru to spíš jako začátek snu, který se stane skutečností až v momentě odehraného zápasu. Nechci ale vůbec předbíhat. Teď jsem šťastný, že jsem dostal šanci se prosadit. Udělám maximum, abych si vybojoval v organizaci co nejlepší pozici. Nebude to vůbec jednoduché a je přede mnou spoustu práce," poznamenal Stezka v tiskové zprávě agentury Sport Invest, která jej zastupuje.

Šestadvacetiletý gólman byl do NHL draftován Minnesotou už v roce 2015 ze 111. místa celkového pořadí, ale v nejlepší lize světa dosud šanci nedostal. V zámoří však odchytal dvě sezony v juniorské USHL za týmy Sioux Falls Stampede (2015/16) a Chicago Steel (2016/17).  "Aleš má dobrou postavu a jde správným směrem. Jsme rádi, že ho můžeme přivítat v Kraken," prohlásil generální manažer klubu a bývalý vynikající útočník Ron Francis.

Stezka přiznal, že za moře odcestuje s velkou pokorou. "Nastínili jsme si možnosti vývoje, rozebírali jsme obecně gólmanskou situaci, konkurence je v organizaci veliká. Bylo by jen krásné překvapení, kdybych se hned po kempu udržel v prvním týmu. Beru to s velkou pokorou a nepočítám s tím. Soustředím se, ať jsem po příletu do Ameriky dobře připravený a dokážu hned předvést, co umím. Počítám, že začnu na farmě, kde si chci vybojovat místo. Teprve potom se mohu snažit, abych si zasloužil i šanci výš. Musím být trpělivý a musím zlepšit spoustu věcí, zvyknout si na menší hřiště i trošku odlišný styl hokeje," líčil.

Letos Stezka prožil na klubové úrovni výborný ročník. Ostravanům pomohl ke druhému místu po základní části a následně do semifinále play off, v němž o postupu Hradce Králové rozhodl až poslední sedmý zápas.

V dlouhodobé fázi nastoupil Stezka do 39 duelů a odchytal je s průměrem 2,14 inkasovaného gólu na utkání s úspěšností zákroků 92,44 procenta. Pětkrát dochytal zápas s nulou a zaznamenal i dvě nahrávky.

Robert Spálenka (šéf hokejové sekce agentury SPORT INVEST)
U Aleše jsme registrovali zájem několika týmů, nakonec jsme celý proces stáhli na dvě varianty. Byl nadšený z rozhovoru s trenérem brankařů Seattlu, který bude klíčový pro jeho adaptaci na zámořský hokej. Také naší analýzou brankářů celé organizace, délky jejich smluv a souvisejícího možného vývoje v brankovišti pro nás Kraken vycházeli jako ideální alternativa. Pro Aleše je tento přestup odměnou za tvrdou práci. Velmi se zklidnil, dříve to býval trošku janek. Klíčové bylo jeho nastavení, které si odnesl z konce v Liberci. Nezatrpknul, celou situaci vzal jako výzvu a motivaci do další práce. Ohromně se posunul gólmansky a lidsky, nyní je připraven na velký sen v podobě NHL. Je správně nastaven v hlavě, stále kouká dopředu a přitom zůstává nohama na zemi. Typologicky je to gólman splňující aktuální požadavky v TOP soutěžích: urostlý a přitom velmi pohyblivý brankář, který je navíc již prověřen na klubové i reprezentační úrovni.

Ve vyřazovacích bojích kraloval brankářským statistikám v celé extralize. Odchovanec Meteoru Třemošná měl nejnižší průměr 1,24 obdržené branky na zápas a nejvyšší úspěšnost zákroků 95,96 procenta. Vedle toho uhájil z 12 utkání, do nichž zasáhl, dvakrát čisté konto a připsal si jednu asistenci.

"V celé sezoně jsem se moc naučil. V listopadu jsem se dostal do reprezentace, kde jsem už za tréninky byl ohromně vděčný. Po Novém roce jsem se dostal i na turnaj EHT ve Švédsku, kde jsem získal zkušeností ještě víc. Jsem za to rád. I ve Vítkovicích mě chytání po psychické stránce posílilo. Skončili jsme po základní část na druhém místě, potvrdili jsme očekávání, a i v play off jsme podle mě pro vítkovický hokej i celou Ostravu udělali hezký výsledek," dodal Stezka.

Reklama

Související témata: