Hlavní obsah

Buffalo se chystá na hokej ve větru

BUFFALO/PRAHA

Gólmani s kulichy na hlavách a 70 tisíc diváků v hledišti. Na Nový rok se uskuteční druhý zápas pod otevřeným nebem v NHL. Buffalo bude hostit duel místních Šavlí s pittsburskými Tučňáky. „Winter Classic 2008“ slibuje unikátní podívanou.

Článek

Den před Štědrým večerem se na stadiónu Ralpha Wilsona v přívalech sněhu ještě proháněli fotbalisté Buffalo Bills. Jen co skončil jejich duel s newyorskými Giants, vrhli se na trávník dělníci. Začaly mizet brankové tyče, trávník se pokryl plachtami a zástupy pracantů v divokých poryvech větru připravovaly místo na ledovou plochu. Měly na to jen týden. „Máme čepice a rukavice,“ zlehčoval práci svého týmu architekt Dan Craig.

Před čtyřmi roky měl na starosti i premiéru NHL pod širým nebem. Tehdy Montreal vyhrál v Edmontonu a v ochozech bylo 57 tisíc fanoušků. Dva z bývalých Olejářů, gólman Conklin a bitkař Laraque, si netradiční zápas vyzkoušejí i v dresu Tučňáků. Snad je doplní také Petr Sýkora, který kvůli nachlazení naposled chyběl v pittsburské sestavě. Na straně Buffala půjde pára od pusy Aleši Kotalíkovi a Jaroslavu Špačkovi.

Tučňák Hall má s venkovním hokejem zkušenosti

Zápas bez střechy nad hlavou prožil jako student v Michiganu i pittsburský Adam Hall, a tak rozdával rozumy. „Když hrajete po větru, máte pocit, že létáte. Když proti němu, je to jako brodit se v písku,“ tvrdil Američan.

Kvůli větru NHL pro tento zápas upravila pravidla, a tak si oba týmy uprostřed 3. třetiny vymění strany, aby fujavice v zádech nikoho nezvýhodňovala. A kdyby přece jen nedovolila hrát, je 2. ledna opravný termín.

„Myslel jsem, že moje hokejové dny na rybníku skončily,“ divil se pittsburský Sidney Crosby. „Budu si připadat, jako když jsem začínal v Moskvě,“ radoval se naopak ruský útočník Buffala Maxim Afinogenov.

Reklama

Související témata: