Hlavní obsah

Čeká se na Hertla. Patera v závěru trpěl, ale Vegas drží odstup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdy bude připravený? Tomáš Hertl se po svém trejdu ze San Jose stále ještě neukázal v dresu Vegas, i když lhůta dvou týdnů, o níž mluvil po příchodu do nového týmu, už vypršela. Obhájci Stanley Cupu mezitím dělají, co mohou, aby se udrželi v postupové osmičce Západní konference NHL.

Foto: Profimedia.cz

Český hokejový brankář ve službách Vegas Jiří Patera v zápase s Nashvillem

Článek

A pro Golden Knights to vypadá slibně, i když v noci na středu ztratili skvěle rozehraný duel v Nashvillu. Už se přitom zdálo, že bodová série Predators po 17 zápasech skončí. Jaká pošetilost! Vegas nestačilo k výhře ani vedení 4:1 po druhé třetině. V Tennessee padli 4:5 v prodloužení a Nashville si dál užívá jízdu, která začala po domácí prohře 2:9 s Dallasem 15. února. Od té doby tým kouče Andrew Brunettea jen dvakrát prohrál v prodloužení (s Montrealem a Minnesotou) a vyšvihl se mezi postupující.

Na první tým pod čarou (St. Louis) mají Predators náskok deseti bodů. Vegas sice jen šest, ale to je odstup, jaký by si během posledních 10 zápasů základní části mělo pohlídat. Zkrat v Nashvillu ovšem mrzí.

„Odehráli jsme skvělých 40 minut. Jenže hraje se 60, takže máme co zlepšovat,“ tvrdil bek Noah Hanifin.

K největší výhře zámořské kariéry přitom neměl daleko gólman Jiří Patera, který byl povolaný do prvního týmu z farmy v Hendersonu kvůli zranění Adina Hilla. Během úvodních dvou třetin svého osmého startu v NHL inkasoval jediný gól z 26 střel. Ve třetí části ale kapituloval třikrát z osmi domácích pokusů a ve 40. sekundě prodloužení ho překonal nashvillský kapitán Roman Josi.

„S takovým náskokem musíte zacházet obezřetně,“ tvrdil Hanifin. „Není to ale konec světa. Takové večery někdy zažijete, spousta věcí vypadala z naší strany dobře,“ mínil kouč Bruce Cassidy.

Pokud nedojde k nějakému nepředvídatelnému kolapsu, mělo by si Vegas postupovou pozici pohlídat. A poslední zápasy základní části využít i k tomu, aby uvedlo do sestavy Tomáše Hertla, na jehož premiéru v novém dresu se netrpělivě čeká.

„Všichni víme, že Hertlík na to herně má. Ale hodně bude záležet na jeho zdravotním stavu,“ říká bývalý útočník Devils Patrik Eliáš.

Aby Golden Knights mohli povolat Pateru, museli však Hertla, který se zotavuje po operaci kolena, zapsat na seznam dlouhodobě zraněných, kde má Vegas nyní hráče, co ročně pobírají 21,25 milionu dolarů (Stone 9,5, Hertl 6,75, Lehner 5).

Třicetiletý český útočník zatím zvyšuje zátěž na bruslích a nenápadně pokukuje, kam se s ním počítá. „Poslední roky jsem hrál centra, ale klidně můžu na křídlo,“ tvrdil po příchodu Hertl.

Pozici centra však mají ve Vegas docela solidně vyfutrovanou: Jack Eichel, Chandler Stephenson, William Karlsson, Nicolas Roy…

„S Hertlem bychom měli být každopádně silnější,“ řekl kouč Cassidy. Před play off je však pro Golden Knights stejně důležité nerozbourat si herní chemii, a taky po cestě sbírat body. Teď jim k tomu přibude ještě jeden úkol: zapracovat urychleně českou posilu.

Reklama