Hlavní obsah

Carolina - Washington 2:1Češi řádili v NHL! Famózní Mrázek a dvougólový Hertl prvními hvězdami zápasů

New York/Praha
Aktualizováno

Famózní gólman Caroliny Petr Mrázek se stal první hvězdou utkání při čtvrtečním vítězství nad hokejisty Washingtonu 2:1. Hurricane tak srovnali sérii úvodního kola Stanley Cupu na 2:2. Hlavní hvězdou večera byl vyhlášen také útočník Tomáš Hertl, který dvěma góly pomohl San Jose k výhře nad Vegas Golden Knights 5:2 a snížení série na 2:3.

Foto: Karl B DeBlaker, ČTK/AP

Hokejista Caroliny Justin Faulk (27) pomáhá brankáři Petru Mrázkovi při blokování střely Nicklas Backströma z Washingtonu.

Článek

Mrázek pochytal třicet střel. „Prohrávali jsme 1:2 na zápasy, bylo to pro nás moc důležité utkání. Zvládli jsme to, bohužel se nám zranil další útočník (Jordan Martinook). Doufám, že bude brzy zpátky stejně jako Sveč (Svečnikov, jehož v bitce zranil Ovečkin), který už trénoval a mohl by být příště připravený. Tak uvidíme," hodnotil duel český gólman.

Za svá záda pustil jediný puk, když ho v polovině zápasu v přesilovce hostů prostřelil ranou bez přípravy z levého kruhu pro vhazování Alexandr Ovečkin.

Ruský snajpr srovnával na 1:1. Carolina totiž vedla už od sedmnácté sekundy utkání, když se po bekhendovém pasu od Jacoba Slavina trefil Warren Foegele.

Domací pak po Ovečkinově zásahu získali zpět vedení ještě těsně před druhou sirénou, kdy se trefil Teuvo Teräväinen.

Mrázek čelil ve třetí třetině velkému náporu, ale vítězství Caroliny už udržel.

"Washington v závěru tlačil a měl jsem tam i pár šťastných zákroků, kdy jsem třeba vytáhl střelu na lapačku a pak jsme to ubránili. Teď se série zase stěhuje do Washingtonu, tak se na to musíme připravit," nabádal hrdina utkání.

San Jose ještě žije

San Jose zvládlo odvrátit první mečbol Rytířů z Vegas a alespoň prozatím zažehnalo hrozící konec sezony. Žraloky nasměroval za výhrou Tomáš Hertl, když se po minutě a šestnácti sekundách rychlým švihem z levého kruhu pro vhazování prosadil z vůbec první střely na bránu z celého utkání.

Po odražené střele pak zvyšoval Logan Couture, ještě před první přestávkou ale v přesilovce snížil Reilly Smith. Barclay Goodrow ale vrátil ve druhé třetině Sharks dvoubrankový náskok tečí střely Justina Brauna.

Vegas však ve třetí části opět potvrdili, že se jim náramně daří v početní převaze, v níž tentokrát snižoval Jonathan Marchessault. Přesilovku ale následně využili i domácí, když Hertl uklidil do brány vyražený puk. Asistenci si připsal i Joe Thornton, který se vrátil na led po jednozápasovém trestu za zákrok na Tomáše Noska.

Výhru pečetil při power play do prázdné bráně Joe Pavelski.

Velký obrat se podařil na ledě Winnipegu hokejistům St. Louis, kteří otočili zápas z 0:2 na 3:2 a stejným skóre se ujali vedení v sérii.

Jets měli do utkání razantní nástup, když Adam Lowry zaznamenal úvodní gól už po dvanácti sekundách a postaral se tak o nejrychlejší gól v historii klubu (Winnipeg/Atlanta) ve vyřazovacích bojích.

Dvoubrankový náskok domácím pak zařídil Kevin Hayes. Blues ale otočili průběh ve třetí třetině, když nejprve Ryan O´Reilly a Brayden Schenn srovnali a patnáct sekund před koncem ze vzduchu usměrnil nahozený puk od Tylera Bozaka do brány Jaden Schwartz.

1. kolo play off NHL:
Východní konference - 4. zápas:
Carolina - Washington 2:1 (1:0, 1:1, 0:0)
Branky: 1. Foegele, 40. T. Teräväinen - 31. Ovečkin. Střely na branku: 24:31. Brankář Petr Mrázek odchytal za Carolinu celé utkání, inkasoval jeden gól z 31 střel a úspěšnost zásahů měl 96,77 procenta. Diváci: 19 202. Hvězdy zápasu: 1. Mrázek, 2. T. Teräväinen, 3. Foegele (všichni Carolina). Stav série: 2:2.
Západní konference - 5. zápasy:
Winnipeg - St. Louis 2:3 (2:0, 0:0, 0:3)
Branky: 1. Lowry, 14. K. Hayes - 42. R. O'Reilly, 54. B. Schenn, 60. Schwartz. Střely na branku: 31:29. Diváci: 15 321. Stav série: 2:3.
San Jose - Vegas 5:2 (2:1, 1:0, 2:1)
Branky: 2. a 55. Hertl, 11. Couture, 33. Goodrow, 59. Pavelski - 20. R. Smith, 52. Marchessault. Střely na branku: 29:32. Diváci: 17 562. Hvězdy zápasu: 1. Hertl, 2. E. Karlsson, 3. M. Jones (všichni San Jose). Stav série: 2:3.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Stanley Cup 2019

  • 1. kolo

  • Tampa Bay - logo Tampa Bay Columbus - logo Columbus
    0 : 4
  • Boston - logo Boston Toronto - logo Toronto
    4 : 3
  • Washington - logo Washington Carolina - logo Carolina
    3 : 4
  • New York Islanders - logo New York Islanders Pittsburgh - logo Pittsburgh
    4 : 0
  • Nashville - logo Nashville Dallas - logo Dallas
    2 : 4
  • Winnipeg - logo Winnipeg St. Louis - logo St. Louis
    2 : 4
  • Calgary - logo Calgary Colorado - logo Colorado
    1 : 4
  • San Jose - logo San Jose Vegas - logo Vegas
    4 : 3
  • 2. kolo

  • Columbus Blue Jackets - logo Columbus Blue Jackets Boston Bruins - logo Boston Bruins
    2 : 4
  • Carolina - logo Carolina New York Islanders - logo New York Islanders
    4 : 0
  • St. Louis Blues - logo St. Louis Blues Dallas Stars - logo Dallas Stars
    4 : 3
  • San Jose Sharks - logo San Jose Sharks Colorado Avalanche - logo Colorado Avalanche
    4 : 3
  • Finále konferencí

  • Carolina - logo Carolina Boston Bruins - logo Boston Bruins
    0 : 4
  • St. Louis Blues - logo St. Louis Blues San Jose Sharks - logo San Jose Sharks
    4 : 2
  • Finále Stanley Cupu

  • Boston Bruins - logo Boston Bruins St. Louis Blues - logo St. Louis Blues
    3 : 4