Hlavní obsah

Český gólman v NHL o spolupráci se známým umělcem: Je vážně jeden z nejlepších

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstroj brankářů v hokejové NHL už zdaleka není jenom o funkčnosti. Čím dál více do ní pronikají i umělecké záměry. Přestože můžeme vídat elegantnější betony či rukavice, nejvíce fantazie se stále věnuje maskám. V jejich malbě je předním umělcem David Gunnarsson. „Je vážně jeden z nejlepších. Spolupráce je zatím dobrá a myslím, že masky nevypadají vůbec špatně,“ říká o svých zkušenostech se známým Švédem český gólman David Rittich v pořadu Příklep na Sport.cz.

Je vážně jeden z nejlepších! Český gólman si pochvaluje spolupráci se známým umělcem v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Jak se vlastně Gunnarssonovi podařilo získat mezi své klienty vedle dalších českých gólmanů i Ritticha? „Podepsal jsem nováčkovskou smlouvu v Calgary a přišel mi od něj email, jestli bych s ním nechtěl spolupracovat," vzpomíná současná dvojka Winnipegu.

„Tak jsem říkal: proč ne? Samozřejmě jsem věděl, kdo to je, věděl jsem, jak vypadá jeho práce. Byl jsem rád, že se ozval," přiznává muž, jenž momentálně kryje záda Connoru Hellebuyckovi.

Vrátí se český gólman z NHL do mateřského klubu? Diskuse z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Rittich, co se masek týká, je znám opakovaným používáním motivu postavičky Barta ze seriálu Simpsonovi. Žlutý panáček se objevil na jeho masce už během působení v juniorce Jihlavy, jejímž je odchovancem, a ponechal si jej i po přestupu do Mladé Boleslavi.

Pro Gunnarssona nebyl problém vyhovět Rittichovu přání na využití stejného motivu. „Musíte si mezi sebou najít linii, kde si vy musíte říct, co chcete a on vám pomůže to dát do kupy a vymyslet to," odpovídá v hokejovém pořadu.

„Mám nějaké požadavky, které on už ví, dělal mi už plus minus dvacet masek, možná i víc, takže už ví, co já chci a toho tématu se drží a přidává tam moje věci, které já tam chci," pokračuje hokejista, který si od Gunnarssona nechával navrhovat masky i během působení v Torontu, Nashvillu i nyní ve Winnipegu. Během angažmá u Plamenů dokonce ohromoval fanoušky trojbarevnou mřížkou.

Brankářské masky našly uplatnění i ve filmech, historie také pamatuje velmi výstřední kousky. Pasáž z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Masky si nechává vytvářet pro různé příležitosti zvlášť, ať už se jedná například o klání pod širým nebem či pro Utkání hvězd, v němž si zachytal v roce 2020.

Ve Winnipegu prý dokonce zvažoval, že si nechá na masku namalovat Ondřeje Pavelce, který za Jets chytal po přestěhování klubu z Atlanty. „Také máme retro dresy, tak jsem si nechával dělat masku, že tam mám legendy Winnipegu a přemýšlel jsem, že tam dám Ondru, ale radši jsem to neudělal, abych nedostal zbytečnou sodu," líčí pobaveně.

Více ve videu z pořadu Příklep.

Reklama

Související témata: