Hlavní obsah

Chce hrát jako hvězdný Lindros. Za vzestup vděčí Carolina i Nestrašilovi

Ani David Krejčí, ani Tomáš Plekanec a ani Jaromír Jágr nebo Jakub Voráček. Nejproduktivnějším českým hokejistou uplynulého týdne v NHL byl útočník Caroliny Andrej Nestrašil.

Foto: Profimedia.cz

Andrej Nestrašil září v dresu Caroliny.

Článek

Za herním vzestupem Hurricanes jsou i body čtyřiadvacetiletého dlouhána. Z posledních pěti zápasů měl bilanci 1+5. A z otloukánka Východní konference je najednou štika. Na přelomu listopadu a prosince Carolina třikrát prohrála, pak ale přišel zlom. Z následujících pěti utkání Hurricanes sesbírali osm bodů a jedinou porážku zaznamenali na ledě lídra NHL z Dallasu, kde ovšem dokázali ve třetí třetině zlikvidovat čtyřgólový deficit.

Posledními dvěma skalpy týmu ze Severní Karolíny se staly Anaheim a Arizona, oběma soupeřům hosté nasázeli po pěti kouscích. „To je gólů, co?" divil se i kouč Bill Peters. „Nejdůležitější je, že jsme vylepšili přesilovku." V ní se na ledě Arizony prosadil právě Nestrašil, který čtyři vteřiny před koncem první třetiny využil pas od Jordana Staala.

Pro rodáka z Prahy je to příjemná změna. Začátek sezóny rozhodně neměl ideální, v prvních devíti zápasech neudělal ani bod a v sedmi utkáních se pak dokonce ocitl mimo sestavu. Druhou šanci ale dokázal využít a odměnou je mu místo na křídle druhého útoku a ve speciální přesilovkové formaci. Nestrašil tak opět může využívat svých fyzických parametrů.

„Tady si stanovili, že chtějí mít v týmu větší hráče. Po Erikovi a Jordanovi Staalových jsem tu nejvyšší. Chce se po mně, abych chodil do brány a byl silný na puku," řekl Nestrašil, jehož hokejovým vzorem byl Eric Lindros. „Tím, jak byl veliký, se táta rozhodl, že bych měl hrát jako on, a začal mi kupovat jeho plakáty," pousmál se Nestrašil. Hokeji se věnují i jeho tři bratři: nejstarší Boris, osmnáctiletý Viktor a nejmladší Václav.

Peripetie v Detroitu

Sám prošel v zámoří tvrdou školou, v roce 2009 ho draftoval Detroit, klub, který byl v té době postaven na veteránech a mladíkům dával šanci jen po kapičkách. Česká naděje se na dvě sezóny ocitla na farmě v Toledu, kde se hraje ECHL, odkud se do NHL dostane jen mizivý počet hráčů. „Když jsem tam šel první rok, tak jsem z toho byl strašně špatný, ale další sezónu jsem si řekl, že nebudu nikoho prudit a chodit tam s kyselým ksichtem," líčil Nestrašil.

V Detroitu dostal možnost ukázat se ve 13 zápasech, pak ho Red Wings na podzim 2014 dali na waiver list, kde po něm hned sáhli Hurricanes. „Trenér Peters byl v Detroitu asistentem, už o mně věděl."

Po všech peripetiích, kterými prošel, by na sebe Nestrašil mohl být pyšný. „To je ale zrovna slovo, které se u nás v rodině nenosí. Hodně hráčů by to asi vzdalo a šli by hrát domů. V hlavě jsem si mockrát říkal, že se budu cítit dobře, až potkám lidi, co mi poslední roky říkali, že je to úplně ztracené a že na NHL nemám," prozradil Nestrašil.

Reklama

Související témata: