Hlavní obsah

Chci být hokejistou a hrát NHL, napsal ve slohovce v 11 letech. V noci si český útočník splnil sen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před dvanácti lety napsal ve škole slohovou práci o tom, že chce být profesionálním hokejistou a dostat se do NHL. Tenhle sen si může nyní 23letý odchovanec Kobry Praha Ondřej Pavel odškrtnout. V noci naskočil ve čtvrté formaci za Colorado proti New Jersey.

Foto: Profimedia.cz

Ondřej Pavel (vlevo) při svém debutu v souboji s dalším českým hokejistou Ondřejem Palátem

Článek

„Jestli se chci dostat do NHL, nejlepší ligy na světě, záleží jen na mně. To, co teď umím, mi vůbec nestačí. Musím na sobě pořád pracovat,“ těmito slovy zakončil v 11 letech slohovou práci na téma „Čím bych chtěl být“. Tehdy ještě chodil na první stupeň základní školy. O dvanáct let později si svůj sen vyplnil.

Debut to byl navíc vítězný. Pavel sice nebodoval, ale Colorado s ním porazilo New Jersey 6:3. Český útočník se představil na centru čtvrté formace. Parťáky v útoku mu dělali zkušení Andrew Cogliano se Slovákem Tomášem Tatarem.

Odchovanec Kobry na ledě strávil bez jedné vteřiny rovných sedm minut. Ačkoli byl u první inkasované branky, premiéru v NHL si užil. Nervy si uklidnil díky několika střeleckým pokusům. „Vždycky je příjemné zavřít oči, prásknout do puku a doufat, že projde do branky,“ uvedl po debutu.

Pavlova cesta do NHL navíc nebyla dlážděna draftem. Až letos v březnu podepsal smlouvu s farmou Colorada po třech letech na Minnesota State University. Loni v AHL odehrál dva zápasy a čtyři další v play off. V aktuální sezoně stihl 10 utkání, ve kterých nebodoval.

Účastník mistrovství světa dvacetiletých v roce 2020 se za Atlantik vydal už v 16 letech, kdy ze Sparty zamířil do Iowa Wild AAA v soutěži T1EHL. V sezoně 2018/19 působil v NAHL v Minot Minotauros a pak dva roky v USHL ve Fargo Force. Na juniorském MS 2020 v Ostravě v pěti zápasech na body nedosáhl, o tři roky dříve se podílel na zisku stříbra osmnáctky na Memoriálu Ivana Hlinky.

Reklama

Související témata: