Hlavní obsah

Conn Smythe Trophy Palátovi? Tampa žije díky českým nápřahům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kulisy připravené, Stanley Cup v hale. Do denverské party nachystané na oslavu triumfu Colorada ale útočník Tampy Ondřej Palát necelých sedm minut před koncem pátého duelu finálové série play off hodil vidle.

Foto: Jack Dempsey, ČTK/AP

Ondřej Palát (18) z Tampy Bay a Cale Makar (8) z Colorada.

Článek
Fotogalerie

V čase 53:38 se český všudybyl zjevil před brankovištěm Avalanche. Cale Makar s Valerijem Ničuškinem se špatně dohodli a proti Victoru Hedmanovi, který měl puk, vyrazili oba. Na to Palát čekal, vysokým nápřahem si řekl o přihrávku a bez přípravy pálil. Puk sice brnknul o hokejku Darcyho Kuempera, ale prošel mu mezi betony. Gólman Colorada je zacvakl pozdě a pravou nohou si přikopl puk kousek za levou tyčku.

"Jen jsem hledal prostor a ta rána už byla snadná," líčil Palát.

Tampa po páteční výhře 3:2 sice stále prohrává 2:3 na zápasy, pokud by se jí ale podařilo sérii otočit, měl by být právě Palát jedním z vážných kandidátů na Conn Smythe Trophy pro nejlepšího hráče play off.

"Zeptejte se ho, jak to provádí. Pořád si z toho děláme srandu, jak se do těchto situací dokáže nějak záhadně proplížit," smál se kapitán Steven Stamkos.

Palát dával v letošním play off už jedenáctou branku, nejvíc ze všech hráčů Lightning. Pak je tu ale ještě jedna úctyhodná statistika: ve vyřazovací části od roku 2014 zaznamenal 12 vítězných tref! Žádný jiný hráč NHL nedosáhl dvojciferného počtu. Žádný!

Letos zachraňoval Tampu v už konferenčním finále s Rangers. Ve třetím zápase dával na 3:2 v čase 59:18, v pátém na 2:1 v čase 58:10. A i tentokrát si rozhodnutí schoval do závěrečné pasáže zápasu.

Vítěznou branku si ve Frýdku-Místku na speciální akci užili ve společnosti dalších asi 80 lidí i Palátovi rodiče. "Sešli se tam ve dvě ráno, skvělá věc," těšilo hráče s č. 18.

Na první pohled sice působí nenápadně, ale v tom je jedna z jeho výhod. Pokud hraje se Stamkosem a Nikitou Kučerovem, beci si jich hledí o něco víc a Palát se dostane k důležitým střelám.

"On pro nás ale odvádí neskutečnou práci. Neustále forčekuje, rozdává hity," ocenil kouč Jon Cooper Palátovu dřinu pro tým.

Tentokrát však nebyl jediným Čechem ve střelecké listině. Skóre totiž otevřel z pravé strany svým premiérovým gólem v play off Jan Rutta a Kuemper neměl moc čisté svědomí.

"Jsme z toho dost zklamaní, chtěli jsme slavit doma," připustil brankář Colorada, které teď k šestému zápasu (pondělí 2:00 SELČ) musí na led Tampy.

"Jsme strašně rádi, že nekončíme. Doma nás zase poženou fanoušci," řekl Rutta pro NHL.com/cs.

Tahle série si o sedm zápasů vyloženě říká.

Reklama

Související témata: