Hlavní obsah

Vítězný gól neměl platit? Tampa cítí křivdu, zlomený kouč zmizel z tiskovky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po čtvrtém zápase finále Stanley Cupu působil kouč Tampy Jon Cooper zlomeně. Neranila ho jen vítězná branka útočníka Colorada Nazema Kadriho ve 13. minutě prodloužení, ale také způsob, jak k ní došlo. Podle trenéra Lightning neměl rozhodující gól na 3:2 pro hosty vůbec platit.

Foto: Geoff Burke, Reuters

Útočník Colorada Nazem Kadri (vpravo) překonává v prodloužení čtvrtého finále NHL brankáře Tampy Andreje Vasilevského.

Článek
Fotogalerie

"Všichni děláme chyby. Hráči, trenéři, rozhodčí, každý. Ale tenhle (gól) bude bolet mnohem víc než ostatní, už jen proto, že byl potenciálně... Uvidíte, co mám na mysli, až ho uvidíte. A mně puká srdce kvůli hráčům, protože bychom asi ještě stále měli hrát," řekl Cooper, který se vzápětí zvedl ze židle s tím, že novinářům bude s podrobným vyjádřením k dispozici následující den.

Kadriho gól byl každopádně trochu bizarní, jelikož z hráčů na ledě si ho všiml málokdo.

"Nereagoval jsem, protože jsem nevěděl, jestli je puk v brance, tak jsem se otočil a ptal se: "Jsme si jistí, jsme si jistí?" vyprávěl útočník Avalanche Nico Sturm.

Kadri trefil mezeru mezi tělem a rukou gólmana Tampy Andreje Vasilevského, který se překulil na bok a chvíli to vypadalo, že má puk schovaný pod sebou. Jenže kotouč zůstal zaklesnutý v síťce pod horní konstrukcí branky.

"Neviděl jsem, že by to šlo do branky. Viděl jsem jen, jak Naz pronikl, udělal skvělý pohyb a střílel. Myslím, že Bo Byram byl první, kdo si toho všimnul až někde ze středního pásma, že síťka za horní tyčkou se pohnula," líčil kouč Colorada Jared Bednar.

Kouč Cooper sice nedal najevo, co se mu vlastně nezdálo, z opakovaného záběru se to ale zdá trochu jasnější.

Námitky mohl mít už proti Byramově snaze zachytit vysokou hokejkou puk vyhozený z obranného pásma Tampy. Nebylo však úplně zřejmé, zda se bek Colorada kotouče dotkl. Pokud ano, hra měl být přerušena.

K následné přihrávce gólmana Darcyho Kuempera na Artturiho Lehkonena, jenž pak vyslal do gólové akce Kadriho, už by nedošlo. V jejím okamžiku ovšem měli Avalanche vedle gólmana na ledě dalších šest hráčů.

Dokonce je to uvedeno u Kadriho gólu v zápise, který novináři dostávají po utkání. Na stránkách NHL.com už počty sedí...

Ze záběrů na střídačku Avalanche je však zřejmé, že poté, co do hry naskočí Kadri, následují zhruba čtyři vteřiny, než se vrátí na lavičku Nathan MacKinnon. Přestupky proti pravidlům související s příliš mnoha hráči na ledě nelze ale podle pravidel NHL zpětně zkoumat. A to ani v případě, že padne gól.

"Nechápu, proč to kouč (Cooper) říkal. Jsem z toho trochu zmatený. Puk byl v brance, konec příběhu," podivoval se střelec vítězné branky Kadri.

Fanoušci Colorada hned připomínali situaci z loňského semifinále play off, kdy Tampa vstřelila gól proti New York Islanders s neregulérním počtem hráčů na ledě. A platil, i když se kouč newyorského týmu Barry Trotz mohl uvztekat.

Tentokrát žádný ze čtyř sudích nezaregistroval, že by něco nebylo v nepořádku. A Tampa si tak už nemůže dovolit klopýtnout. Navíc pátý duel série se hraje v noci na sobotu (od 2:00 SELČ) v Denveru.

"Je to těžká porážka, ale pořád ještě nejsme ze hry venku. Teď se musíme soustředit na to, abychom vyhráli příští zápas," řekl obránce Victor Hedman.

Pokud v sobě ale hráči Tampy budou nosit pocit křivdy, může to být jejich konečná.

Padl podle vás vítězný gól Colorada v souladu s pravidly?
ano
71,8 %
ne
28,2 %
Celkem hlasovalo 2872 čtenářů.

Reklama

Související témata: