Hlavní obsah

Čtrnáct zápasů, 17 bodů. Zacha se před play off utrhl ze řetězu. Špičkový centr, říká bostonský kouč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když hrál v New Jersey, za šest let se jeho bodový průměr nedostal ani na 30 za sezonu. V Bostonu si ovšem Pavel Zacha prozpěvuje úplně jinou písničku. I ve druhém roce u Bruins už překonal padesátku. A před play off se rozjel opravdu nevídaně.

Foto: George Walker IV, ČTK/AP

Útočník Bostonu Pavel Zacha překonává gólmana Nashvillu Juuse Sarose.

Článek

„Pavel měl u Devils problémy s konzistencí. Dokázal bodovat třeba ve třech čtyřech utkáních po sobě. Jenže pak byl deset zápasů na nule,“ připomněl Patrik Eliáš, legenda New Jersey.

V této bostonské sezoně byl však Zacha nejdéle na suchu jen čtyři zápasy v řadě. A v poslední době se na své poměry už vyloženě urval ze řetězu. V minulých 14 startech zaznamenal 17 bodů (7+10)! Naposled v Nashvillu slízl v závěru smetanu po krásné spolupráci Davida Pastrňáka s Dantonem Heinenem, od kterého dostal puk před odkrytou branku.

„Skvělý zápas, jako v play off,“ pochvaloval si i kouč Jim Montgomery. Ze strany Bruins to byl jeden z nejlepších výkonů v základní části, který podpořil i bezchybný gólman Linuse Ullmark. Dva rychlé výpady plus Pastrňákův gól do prázdné branky stanovily v závěrečné desetiminutovce konečný stav na 3:0 pro hosty z Bostonu.

Občas se Zacha musí až smát, jaké kombinace pro něj spoluhráči v čele s Pastrňákem vymyslí. On sám se ale také v kreativních schopnostech nenechá zahanbit. Jeho útok s Pastou a Heinenem při společném pobytu na ledě ve hře pět na pět za poslední měsíc přehrál soupeře 12:4.

„Pav dostává více těžkých minut, protože je využíván proti nejlepším formacím. Možná mu to trochu ubralo na ofenzivě, ale stal se z něj špičkový centr,“ tvrdí Montgomery.

I tak ovšem Zacha bude útočit na své osobní rekordy z minulé sezony, kdy nasbíral 57 bodů za 21 gólů a 36 asistencí. V posledních šesti zápasech základní části si může polepšit klidně ve všech kategoriích, jelikož je na 53 bodech za 19+34.

„Myslím, že když jsem loni přišel do týmu, všechno do sebe tak nějak zapadlo,“ řekl Zacha, který si pochvaloval početnou českou enklávu i neocenitelné mentorské lekce od Davida Krejčího s Patricem Bergeronem, z nichž dodnes těží. Management v čele s Donem Sweeneym mu navíc čtyřletou smlouvou na 19 milionů dolarů naznačil, že se s ním počítá na větší a těžší úkoly.

„Byl jsem postaven do situací, abych uspěl. Hraju hodně minut, přesilovky, oslabení. Jsem strašně rád, že jsem tuhle výzvu jít do týmu, který je nastavený na výhry, přijal,“ uznal Zacha. „Po letech v New Jersey jsem potřeboval nový začátek. A když mi Boston řekl, jak mě chtějí, nebylo co řešit. U Bruins jsem dostal podporu, jakou jsem potřeboval.“

Necelé tři týdny před začátkem play off teď Zacha hraje svůj nejlepší hokej. A v Bostonu věří, že se ho forma bude držet i ve vyřazovací části, kde chtějí Bruins odčinit loňský krach v prvním kole s Floridou.

Reklama