Hlavní obsah

Domácí štěstí i sezona k pláči. S Tomášem Hertlem nejen o starostech Sharks

Před necelým měsícem přivítali Tomáš Hertl s manželkou Anetou na svět druhorozeného syna Thea. Ale zatímco doma je to teď samá radost spojená s hektikou, v práci se na 29letého hokejistu San Jose valí převážně starosti. Sharks si už počtvrté v řadě nezahrají v play off. Až by si jeden řekl, jestli česká opora týmu udělala dobře, když v Kalifornii loni podepsala kontrakt na dalších osm let...

Foto: James Carey Lauder, Reuters

Útočník San Jose Tomáš Hertl se raduje se spoluháči Loganem Couturem (vlevo) a Andreasem Johnssonem (vpravo) z vyrovnávací branky do sítě Winnipegu.

Článek

Jak vzal sourozence starší syn Tobias?

Musím ho moc pochválit. Pořád chce bratříčka držet. Když malej brečí, tak za ním hned jde a říká: Bráško, neplakej. S dětmi nikdy nevíte, jestli se třeba neprojeví žárlivost, ale tady je to úplně v pohodě. K bráchovi se chová krásně.

O víkendu jste dával proti Minnesotě svůj 200. gól v NHL. Do českého top 20 vám tak chybí už jen osm tref. Věděl jste hned, že jste si počet branek takhle pěkně zaokrouhlil?

Věděl, ono se o tom i mluvilo. I když jsme nakonec prohráli, tak si téhle mety člověk váží. Už jsem v zámoří nějakou dobu a tohle je jedna z těch příjemných věcí.

V poslední době jich ale s týmem tolik nezažíváte. Jaké to je zase dohrávat sezonu, když šance na postup už vyprchala?

Vždycky je to těžké, když už nemůžete bojovat o play off. Ale já chci pořád podávat nejlepší výkony, hrajeme pro lidi a snažím se pomáhat i těm mladým klukům. I když je sezona špatná, stejně chcete do poslední chvíle vyhrávat. Bohužel jsme teď ale pod přívalem porážek.

Po pražském startu sezony se výsledky Sharks pohybovaly na sinusoidě. Kde se to podle vás zlomilo a šlo to převážně z kopce?

Do Vánoc jsem pořád věřil, že to vybojujeme. Ale my jsme tolik zápasů ztratili v posledních minutách, že je to snad nějaký rekord. Vedli jsme třeba minutu před koncem, nebo byla remíza a stejně jsme pak prohráli. Takhle to šlo bod po bodu a najednou byl ten odstup od míst do play off hodně velký. Věřil jsem, že ještě uděláme nějakou vítěznou sérii, ale pak se spíš začalo mluvit o výměnách a tým si věřil míň a míň. A udělali jsme hodně chyb.

Je to znát na každodenním dění v klubu, že nálada není moc dobrá?

To bych řekl, že proti těm minulým letům, kdy jsme taky nepostoupili, jsem se do kabiny relativně těšil. I když zápasy byly náročné a jsme tam, kde jsme, tak se udělala dobrá parta. Ale o to víc pak člověka štve, že se nedaří.

Váš kouč David Quinn měl nedávno dost ostrý výstup se sudím a musel předčasně do kabin. Jak jste vnímal tenhle incident?

Tím, že je sezona hodně složitá, tak to i v trenérovi někdy bouchne, a patří to k tomu. Občas se udělá blbej faul, někdy zase kouč začne řvát. Nervy prostě pracují.

Před uzávěrkou přestupů vám navíc odešlo sedm hráčů v čele s vaším parťákem z lajny Timo Meierem? Chybí vám hodně?

Samozřejmě. Ještě aby nechyběl kluk, co dá 30 nebo 40 gólů každou sezonu. Ale k dohodě o nové smlouvě nedošlo a vědělo se už měsíc předem, že bude vytrejdovaný. Získat někoho takového je strašně složité.

Hodně se mluvilo i o přesunu Erika Karlssona, ke kterému ale může dojít v létě. Co říkáte na jeho sezonu, kdy jako obránce má našlápnuto na 100 bodů?

Hraje vážně neskutečně. Když je na ledě, tak pokaždé něco vymyslí. S ním máte jistotu, že ten puk dostanete přímo na hokejku. Nenahraje vám do pozice, aby vás někdo srazil. Takže v tu chvíli můžete mít klidně hlavu dole. Těch 100 bodů by bylo skvělých. Hlavně je neskutečné, že on má společně s McDavidem nejvíc bodů při hře 5 na 5 (63). Po těch zraněních, co měl, je vidět, že to v něm pořád je. Ta šance na zisk třetí Norris Trophy je pro něj ohromná.

Bude posledních 15 zápasů hlavně o tom, abyste Karlssonovi ke stovce pomohli?

Nejlíp mu můžeme pomoct, když z jeho nahrávek dáme góly. Ale je pravda, že člověk ho podvědomě na ledě hledá, chce si nahrát právě s ním.

Vzhledem k tomu, že jste teď na dně Západní konference, mohli byste mít v draftové loterii solidní šanci na první volbu. Příchod Connora Bedarda, který je považován za generační talent, by mohl mít pro San Jose klíčový význam.

Kdo by ho nechtěl? A v situaci, v níž se nacházíme, by nám takový kalibr určitě pomohl. Ale na druhou stranu nikdo neví, co bude. Žádný tým rozhodně neprohrává úmyslně, nakonec o pořadí draftu stejně rozhodne loterie, což je od NHL dobrý krok.

Koho ze Západní konference letos favorizujete?

Já pořád věřím Coloradu, že ten potenciál na obhajobu Stanley Cupu mají. Ale nedivil bych se, kdyby překvapilo Los Angeles. Je tam plno mladých hráčů, kteří se chytli a mohli by dojít daleko.

Kdo bude chytat za Česko na mistrovství světa? Diskuse v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Edmonton s Connorem McDavidem ne?

Já nevím. McDavid má sezonu neskutečnou, ale play off je jiné. Soupeři se na něj budou soustředit, aby se nerozjel. Ale Západní konference je trochu otevřenější. Kdežto na Východě je postupová osmička hrozně nadupaná. Tam každý může vyřadit každého. Ale play off je fakt jiný sport. A kdo bude mít gólmana v top formě, tak na tom může hodně vydělat.

Na Východě se čeká nejvíc od Bostonu, který přivedl posily a na dalších osm let podepsal Davida Pastrňáka.

Žádné překvapení. Bylo jasné, že podepíše. Když dáváte přes 40 gólů za sezonu, tak si vás váží a dostanete zaslouženou smlouvu. Na Pastovi to chtějí stavět i v dalších letech, což je jen dobře.

Zato Jakub Voráček už pravděpodobně žádné starty v NHL nepřidá kvůli příznakům otřesu mozku. Věděl jste, že je to s ním až tak špatné?

Vůbec jsem netušil, že měl tolik otřesů, protože těch 1000 zápasů odehrál hodně rychle. Ale zranění hlavy jsou ta nejhorší. Nějak se vyrovnáte s tím, když si poraníte rameno, nebo koleno, ale je spousta příkladů, že kluci z NFL (profesionální ligy amerického fotbalu - pozn. red.) kvůli otřesům mozku nemůžou skoro spát. Člověk chce Vorase vidět hrát, ale neměl by riskovat kvůli pár zápasům. Má před sebou ještě dlouhý život a chce ho žít naplno.

Vy ale také máte osobní zkušenosti se zraněním hlavy.

V NHL jsem měl dvě. Poprvé to bylo na jeden den. A pak ve finále konference (2019) se St. Louis. A hned je znát, že je něco špatně, problém vám dělá světlo. NHL je ale v tomhle obezřetná. Před začátkem sezony jsme měli mítinky o zraněních hlavy. Když dostanete hit a necítíte se, tak je důležité, abyste to řekli, protože ta další rána je obvykle ta nejhorší.

Ještě poslední otázka. Loni jste získal bronz na mistrovství světa ve Finsku. Jak to bude s vaším letošním startem?

S Havlisem (generálním manažerem reprezentace Martinem Havlátem - pozn.) jsme mluvili naposled v lednu. Pak to bylo dost hektické. Uzávěrka přestupů, narodil se nám syn. Moc jsem o tom nepřemýšlel. Minulý rok jsem si ale nároďák moc užil. Pozvánka je čest a kariéra je krátká, takže reprezentaci nechci odmítat. Máme v rodině o člena víc, ale zatím nechci na 100 procent říkat, jestli na mistrovství jedu, nebo nejedu. S Havlisem si řekneme, co a jak a domluvíme se nejdřív spolu.

Reklama