Hlavní obsah

Drsný úbytek českých beků v NHL. Dva nováčci se chystají do akce. Kdo bude další?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

David Jiříček a Filip Král se dočkali povolání do prvních týmů a mohou tak rozšířit počet českých obránců, kteří v této sezoně nastoupí k utkání NHL. Zatímco v sezoně 2000/2001 zasáhlo do NHL hned 32 českých obránců, v tomto soutěžním ročníku jich zatím naskočilo do hry jen šest. „Myslím, že jsme historicky trošku zaspali,“ říká Jiří Šlégr v Příklepu na Sport.cz, kde přichází řeč na úbytek českých zadáků v prestižní soutěži.

Oproti sezoně 2000/2001 je v NHL jen zlomek českých obránců. Diskuse v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

 
Článek

„Když se podíváme do Švédska, kde razili myšlenku, že do určitého věku by hráči měli střídavě hrát jak útočníka, tak obránce, aby byli kreativní, a dneska vidíme výsledek. Švédové mají spoustu kreativních obránců po celém světě a my jich tolik nemáme," mrzí někdejšího reprezentačního obránce.

Zejména mezi ofenzivními obránci je úbytek velmi zřetelný. Do přesilových her nastupuje pravidelně jen Filip Hronek. Nadějí do budoucna je zejména 18letý David Jiříček, jenž je aktuálně v kádru Columbusu a čeká na svůj debut v NHL. Mohl by si ho odbýt proti Pastrňákovi, Krejčímu a spol., protože nejbližším soupeřem má být právě Boston.

Do NHL v minulé sezoně zasáhl rekordní počet českých gólmanů. Roste u nás nový Hašek? Diskutujeme v PříklepuVideo: Sport.cz

Premiéry se snad brzy dočká i Filip Král v Torontu, kam byl podruhé v sezoně povolán, avšak zatím se nevešel mezi šestici určenou pro zápasy.

Co dělají slavní hokejisté po kariéře? Některé příběhy vás možná ohromí. Pasáž pořadu Příklep.Video: Sport.cz

Dále v soutěži působí Radko Gudas na Floridě, Jan Rutta je od léta v Pittsburghu, Jakub Zbořil je jedním z Čechů v Bostonu, Radim Šimek nastupuje v San José a šanci dostal i Libor Hájek, který je však v New Yorku Rangers povětšinou mimo sestavu.

Další zadáci bojují o šanci na farmě, i když i zde jich působí zhruba polovina co dříve. Patří mezi ně například Andrej Šustr v záložním mužstvu Minnesoty nebo Ronald Knot s Lukášem Klokem náležící Arizoně. Jakub Galvas si zahrál za Chicago v minulé sezoně a o další šanci bojuje i nyní. Kdo naopak zřejmě vzdal snahu o pokračování zámořské kariéry, je Michal Kempný, který se ze Seattlu přesunul do Sparty.

Historie výroby hokejek přinášela až bizarní situace. Pasáž z pořadu Příklep.Video: Sport.cz

Českých beků v NHL a AHL dohromady je tak výrazně nižší, než dříve jen v samotné NHL. „My jsme se historicky hodně zaměřili na brankáře, kterých máme hodně kvalitních, asi jsme řešili i útočníky, ale nikdy jsme úplně neřešili obránce," míní Šlégr.

„Hokej se strašně zrychlil a není to už jen o tom, že obránce modré čáře čeká, jestli mu útočník nahraje, ale kolikrát vidíme, že obránce je za soupeřovou brankou a celá pětka spolupracuje na kombinaci," všímá se jediný český obránce, který je členem Triple Gold Clubu sdružujícího vítěze Stanleyova poháru, mistrovství světa a olympijských her.

Prosadí se do NHL David Jiříček? A kdy? Ptáme se v PříklepuVideo: Sport.cz

Diskuse na téma českých obránců a jejich výchovy dostává značný prostor v Příklepu s Jiřím Šlégrem, Martinem Kézrem a Honzou Homolkou, více v hlavním videu tohoto článku. Celý díl si také můžete přehrát v podcastové verzi.

Reklama

Související témata: