Hlavní obsah

Druhá lajna, první gól. Mami, tati, to je pro vás! Kaut zazářil v Tampere

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už to byl nějaký ten pátek, co dal Martin Kaut v NHL gól. Jako hráč vybraný na 16. místě draftu 2018 se v posledních sezonách marně snažil uchytit nastálo v týmu úřadujících šampionů NHL z Colorada. Evropský trip do Tampere by ale pro třiadvacetiletého útočníka mohl být v jeho kariéře přelomový.

Foto: Emmi Korhonen, ČTK/AP

Hokejisté Colorada oslavují gól proti Columbusu.

Článek

„Už v pátek se mi líbil. A v sobotu byl vynikající," lebedil si nad Kautovými výkony kouč Avalanche Jared Bednar.

Český útočník přispěl k víkendové výhře 5:1 nad Columbusem prvním gólem v sezoně i asistencí. Na úrovni NHL skóroval poprvé od 29. února 2020 v Nashvillu. V minulých dvou sezonách za Colorado naskočil do pouhých jedenácti zápasů s bilancí 0+0. V posledním roce smlouvy tak musí Kaut sobě, trenérům i spoluhráčům dokázat, že stojí za to mít ho v týmu. Ve Finsku mu to šlo skvěle.

„Hrál výborně, tvrdě to odmakal. Vypadal jako ostřílený hráč NHL. Přesně takové výkony od něj potřebujeme," tvrdil nejlepší obránce minulé sezony Cale Makar.

Na začátku druhé části Kaut bekhendem dorážel a trefil přitom záda gólmana Columbusu Joonase Korpisala, od kterých puk doputoval za čáru. Střelec se hned otočil a hledal v hledišti arény své blízké, kteří divoce oslavovali jeho gól, který se ukázal jako vítězný.

„Díval jsem se na své rodiče a slavili to opravdu hodně," zmínil Kaut otce Martina a maminku Markétu. „Až ve Finsku mě poprvé viděli na vlastní oči v zápase NHL. Jsem za to moc rád. Ale byla tu i přítelkyně, její rodiče..."

Hráč s číslem 61 zažíval nevšední okamžiky. Nastoupil ve druhé lajně s Evanem Rodriguesem a Alexem Newhookem. Na konci utkání měl ice time 14:11 minuty, což jako člen čtvrté formace Avalanche nikdy nezažil. Větší prostor taky dokázal ve Finsku náležitě využít.

„Ten rozdíl, když hrajete druhou lajnu, je hodně velký. Máte víc šancí, dostáváte se do tlaku. Všichni jsme dobří bruslaři, takže hrajeme rychle a mojí prací v této lajně je střílet," pochvaloval si Kaut, který ve třetí třetině připravil i pátou branku Colorada.

Otázkou je, co bude dál. Avalanche mají na marodce kapitána Gabriela Landeskoga, klíčového útočníka Valerije Ničuškina i Darrena Helma. Pokud by v sestavě figurovali, na druhý útok by to nebylo, to Kaut dobře ví. Ale teď je před ním možná klíčové období, aby se vyšvihl mezi stálé členy kádru.

„Mým cílem je zůstat nahoře celou sezonu. Někteří kluci jsou zranění, takže se pokusím odvést co nejlepší výkony," vyhlásil. Příští zápas sehraje Colorado po odletu z Evropy až v noci na pátek proti Nashvillu. „Nejlepší by bylo zase dát gól," naplánoval si Kaut.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články