Hlavní obsah

Dva zápasy, devět bodů. Spící obr Connor se probral

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohled na tabulku NHL nevěstí stále nic dobrého. Poslední zápasy ale ve fanoušcích Edmontonu zažehly naději, že brzy bude líp. Kapitán Connor McDavid totiž zvyšuje obrátky. Po čtyřech asistencích ve Washingtonu se v noci na pondělí pěti body (1+4) vyřádil proti Anaheimu.

Foto: JASON FRANSON, ČTK/AP

Connor McDavid slaví se spoluhráči gól v síti Anaheimu

Článek

Za celou minulou sezonu, kdy si 153 body (64+89) vytvořil osobák, zaznamenal kanadský centr jen šest plonkových utkání s bilancí 0+0. V tomto ročníku už jich má ale na kontě pět, i když před sezonou se experti předháněli ve fantastických prognózách, kam až svou produkci může posunout. „170 bodů? Já bych se ani nedivil,“ tvrdil i pittsburský lídr Sidney Crosby.

Jenže novou sezonu odstartovali Oilers debaklem 1:8 s Vancouverem a už se vezli. Z úvodních 12 zápasů desetkrát prohráli a tristní začátek odnesl vyhazovem kouč Jay Woodcroft. Pod novým trenérem Krisem Knoblauchem ale začal Edmonton víc štípat.

„Hra speciálních formací nebyla dobrá, nedokázali jsme převádět solidní výkon celých 60 minut,“ zkritizoval se za předváděné výkony i McDavid. Ačkoli je edmontonský odstup od příček pro play off nadále šestibodový, dvě výhry přece jen posílily optimismus Oilers.

„Je fajn, že jsme se ofenzivně trochu rozjeli,“ řekl Ryan Nugent-Hopkins, který se v minulé sezoně také vyšplhal přes stobodovou hranici. „Na začátku sezony nám to tam nepadalo, ale góly vždycky zvýší sebevědomí.“

Něco o tom ví i McDavid, který se ze druhé stovky bodování náhle vyšvihl s 25 body na 13. místo. Dvanáct bodů přitom zaznamenal za poslední čtyři utkání. „Od začátku sezony hraje naplno a dělá, co může. Body začínají přibývat až v posledních zápasech, ale pracuje stejným tempem už od tréninkového kempu. Teď je za to jen odměněn,“ zastával se kapitána bek Darnell Nurse.

„Celý náš tým hraje líp, takže je to i vidět. Není to tím, že jeden dva hráči zapnou. Na výhry v NHL potřebujete vždycky celé mužstvo,“ prohlásil McDavid.

Probuzení Oilers však krutě odnesl brankář Anaheimu Lukáš Dostál, který do utkání v Rogers Place vstupoval se sezonní úspěšností zákroků 89,3 procenta. Po šesti gólech ze 17 střel klesl na 87,8 procenta a průměr má 4,3 branky na utkání. Ducks sice v tabulce Pacifické divize pořád mají o tři body víc než Edmonton, ale po šesti porážkách v řadě by se jim taky hodil budíček.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.