Hlavní obsah

Dvě jedničky draftu. Rozdíl skoro půl metru a taky desítky milionů dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jejich společná fotka může mít kultovní status. V Chicagu se potkaly dvě jedničky letošních draftů. NBA zastupoval Victor Wembanyama, NHL pak Connor Bedard, který svému parťákovi sahal někam nad lokty.

Foto: Erin Hooley, ČTK/AP

Útočník Chicaga Connor Bedard

Článek

Ve srovnání s francouzským přírodním úkazem si ostatně připadá menší, a ještě menší i řada basketbalistů. Chicagský Bedard se 178 centimetry je o 46 čísel kratší než pivot San Antonio Spurs, ačkoli to na první pohled vypadalo i na víc. Podle záběrů ze zákulisí United Center si ale docela dobře rozuměli.

Pro Wembanyamu se našla i dlouhá hokejka, se kterou si devatenáctiletý talent zkusil párkrát vystřelit, jenže zvednout puk mu, i přes Bedardovy rady, dělalo potíže.

„Ještě jsem nesledoval celý hokejový zápas, ale líbí se mi, když se v něm lidi začnou rvát. Vypadá to jako z jiného světa,“ překvapil Wembanyama.

Fanoušci si hned vzpomněli na jinou fotografii, tentokrát dvou hráčů NHL, mezi nimiž byl výškový rozdíl 43 centimetrů. Osobní souboje Zdena Cháry (206 cm) a Nathana Gerbeho (163 cm) měly před lety něco do sebe.

Wembanyama a Bedard jsou velkými přísliby obou profesionálních lig, což dokazují už v nováčkovské sezoně, ačkoli jejich kluby aktuálně patří do úplného suterénu NHL a NBA.

Jeden podstatný rozdíl mezi oběma mladíky ale připomněl agent mnoha českých hokejistů (Filip Hronek, David Jiříček, Radek Faksa…) Allan Walsh. Zatímco Bedardův hrubý výdělek bez bonusů dělá v první smlouvě 900 tisíc dolarů na rok po dobu tří let. Wembanyamův čtyřletý nováčkovský kontrakt má hodnotu 55,2 milionu…

V noci na pátek ale dlouhán ve službách San Antonia zaznamenal jen sedm bodů a Spurs podlehli na palubovce Chicaga Bulls 95:114.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.