Hlavní obsah

Dallas - Vegas 2:1Stav série 4:3Dallas jde přes Vegas, rozhodl Faksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Útočník Radek Faksa se po zranění vrátil do sestavy hokejistů Dallasu a v sedmém zápase série prvního kola play off NHL proti Vegas gólem rozhodl o výhře 2:1 a postupu. Zámořská liga tím skončila pro obhájce prvenství a také Tomáše Hertla, který se do týmu Golden Knights přesunul v březnu ze San José a v sérii zaznamenal jediný bod za branku v prvním utkání. Stars zkompletovali složení účastníků druhého kola a jejich dalším soupeřem bude Colorado. Mezi střelce se v neděli zapsal i Martin Nečas, ale Carolina úvodní zápas semifinále Východní konference na ledě New York Rangers prohrála 3:4.

Gól Radka Faksy proti VegasVideo: nhl.com

 
Článek

Dallas byl v základní části nejlepším týmem Západní konference, v play off ale narazil na neoblíbeného soupeře z Vegas, se kterým před startem série čtyřikrát v řadě prohrál. Nelichotivou bilanci Stars potvrdili i v prvních dvou zápasech, poté ale sérii zlomili a nakonec proklouzli do konferenčního semifinále.

„Chtěl jsem v té sérii uspět,“ řekl trenér Dallasu Peter DeBoer, jenž v letech 2020 až 2022 působil na lavičce Golden Knights. „Celý rok jsme bojovali o to, abychom měli co nejlepší výchozí pozici do play off, a nakonec jsme v prvním kole schytali obhájce Stanley Cupu, který podle mého od loňska ještě posílil. Kluci to po úvodních prohrách rozbalili a hráli skvěle,“ konstatoval pětapadesátiletý kouč.

Jediný Čech v sestavě Stars Faksa zápas rozhodl v úvodu třetí třetiny, kdy bekhendem překvapil gólmana Adina Hilla a zlomil nerozhodný stav 1:1. „Je to nejdůležitější gól, který jsem v kariéře dal. Před zápasem jsem slíbil synovi, že se prosadím, tak jsem rád, že se mi to povedlo. Jsem opravdu spokojený,“ líčil Faksa, jenž se v play off gólově prosadil ve třetí sezoně za sebou. Postupová trefa mu vynesla i ocenění pro hlavní hvězdu zápasu.

Sestřih sedmého utkání Dallas - VegasVideo: nhl.com

Český útočník se vrátil do sestavy po čtyřzápasové pauze způsobené zraněním a za 10 a půl minuty stihl kromě vítězné branky také čtyři hity. „Sledovat zápasy z tribuny je mnohem náročnější, než být na hřišti. Člověk je mnohem nervóznější, když nemůže ovlivnit hru. Nebylo to pro mě jednoduché, takže jsem rád, že jsem se dostal zpět na hřiště,“ uvedl zkušený centr.

Skvělou formou se ve druhém play off v kariéře prezentuje Wyatt Johnston. Dvacetiletý útočník v první třetině otevřel skóre a vylepšil si bilanci na čtyři góly a tři asistence. Ve vyrovnané sérii s Vegas byl nejproduktivnějším hráčem týmu a spolu s gólmanem Jakem Oettingerem jedním z hlavních strůjců postupu.

„Snažím se dělat cokoliv pro to, abych týmu pomohl k výhře. Je mi jedno jestli mám blokovat střely v oslabení, vyhazovat puky při bránění těsného vedení nebo dávat góly. Vždy se snažím o to, abych splnil svou roli,“ uvedl Johnston.

Série s šampionem NHL z roku 2022 Coloradem začne v úterý v Dallasu.

Rangers slaví postup

Vítězové základní části Rangers vyhráli i pátý duel v letošním play off, proti Hurricanes byl v Madison Square Garden strůjcem úspěchu autor dvou gólů a asistence Mika Zibanejad.

„Chtěli jsme dobře odstartovat. Měli jsme dost času na odpočinek a myslím, že to na našem výkonu bylo znát. Všichni jsme se těšili na zápas a úvod zápasu jsme odehráli opravdu skvěle,“ řekl švédský centr, jenž všechny tři své body zaznamenal v první třetině, kterou Rangers vyhráli 3:1.

Po bezbrankové druhé části snížil Nečas v úvodu třetí třetiny po přímočaré akci a nezištné přihrávce Jordana Martinooka mezi obránce. Český útočník sám před brankářem procedil puk mezi betony Igora Šesťorkina. Brzy ale znovu zvýšil Artěmij Panarin a Seth Jarvis stihl už jenom skóre zkorigovat.

„První třetina rozhodla. Celý rok mluvíme o tom, že potřebujeme chytit začátek zápasu a nesmíme dostávat góly v oslabení. Dnes se nám nepovedlo ani jedno. Po dvaceti minutách jsme prohrávali 1:3 a dva góly jsme dostali v početní nevýhodě,“ litoval nevydařeného startu do série kapitán Caroliny Jordan Staal.

1. kolo play off NHL:
Západní konference - 7. zápas:
Dallas - Vegas 2:1 (1:0, 0:1, 1:0)
Branky: 15. W. Johnston, 41. FAKSA - 36. Howden. Střely na branku: 24:23. Diváci: 19.046. Hvězdy zápasu: 1. FAKSA, 2. Oettinger, 3. W. Johnston (všichni Dallas). Konečný stav série 4:3
2. kolo:
Východní konference - 1. zápas:
New York Rangers - Carolina 4:3 (3:1, 0:0, 1:2)
Branky: 3. a 11. Zibanejad, 17. Trocheck, 49. Panarin - 4. Slavin, 43. NEČAS, 59. Jarvis. Střel na branku: 23:25. Diváci: 18.006. Hvězdy zápasu: 1. Zibanejad, 2. Trocheck, 3. Kreider (všichni New York Rangers). Stav série 1:0
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.