Hlavní obsah

Florida stoupá, Gudasovy žíně nebyly třeba. Český 'Řezník' je ale v NHL autorem nejtvrdší střely sezony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přezdívku 'Butcher - Řezník' nemá jen tak pro nic za nic. Radko Gudas si v NHL sjednal respekt drsným stylem i stovkami bodyčeků, jimiž pacifikuje soupeře. Navíc patří k hráčům, kteří mají jednu z nejtvrdších střel v zámořské soutěži. Ve Washingtonu ale jeho pumelice nebyly třeba. Panthers z ledu konkurenta odvezli důležitou výhru 6:3.

Radko Gudas v zápase proti TampěVideo: Sport.cz

 
Článek

"Zápas roku," tvrdil dokonce Gudas, který zaznamenal proti Capitals jeden hit a jednu střelu. Ale také strávil na ledě 19:12 minuty - jeho druhý nejvyšší ice time v tomto roce.

Panthers, kteří měli jako vítězové Presidents' Trophy z minulé sezony patřit k favoritům základní části, se od podzimu pohybují po výsledkové sinusoidě a play off nemají zdaleka jisté. Po páté výhře z posledních sedmi zápasů však srovnali bodově krok právě s Washingtonem, který zatím okupuje poslední postupovou pozici na Východě.

Příklep s Dominikem HaškemVideo: Sport.cz

"Ale budeme to muset drtit dál," uvědomuje si kouč Floridy Paul Maurice. Mezi sedmým Pittsburghem a dvanáctým Buffalem je jen pětibodový rozdíl. Teď se zjistí, kdo se vyzná v tlačenici.

Jedním z trumfů Panthers je v boji o play off bezpochyby Gudas, který v této sezoně má sice bilanci 2+7, ale zaznamenal i 188 hitů. Za celou kariéru dokonce už 2441. Nezadržitelně se tak sune do historického top 10 statistiky, která se eviduje od sezony 2005-06.

Hity však nejsou jedinou Gudasovou doménou. V této sezoně mu naměřili nejtvrdší zápasovou střelu ze všech hráčů! 16. ledna proti Buffalu vypálil na branku Buffala rychlostí 163,69 kilometrů za hodinu. A českému brouskovi patří i druhé místo. Před pár dny se St. Louis Blues střílel jen o fous pomaleji - 163,67 km/h.

"Táta mi pořád říká, abych pálil víc. Že mám výbornou střelu," řekl pro Sport.cz Gudas, kterému v sezonním top 10 největších pumelic patří i sedmá a osmá příčka. A mezi jeho výkony se vklínili pouze Tage Thompson z Buffala, obránce Islanders Ryan Pulock (2x) a Jake Walman z Detroitu.

Nedávno při Utkání hvězd na Floridě vybombil Švéd ve službách Vancouveru Elias Pettersson rychlostí 166,08 km v hodině. Otázkou ale je, jakou žíni by vypálil Gudas, pokud by k tomu měl ideální podmínky, jaké mají soutěžící o nejtvrdší střelu v rámci All-Star Game.

Teď má ovšem dvaatřicetiletý bek trochu jiné starosti. S Floridou se snaží nasoukat mezi nejlepší osmičku konference, a jeho jméno se také dost často skloňovalo v souvislosti s uzávěrkou přestupů, která je naplánována na 3. března.

Fanoušci Panthers by ale managementu asi jen těžko odpouštěli, pokud by vyměnil jejich miláčka, který je mašinou na hity a na jeho rány nemají hezké vzpomínky ani gólmani napříč NHL.

Reklama

Související témata: