Hlavní obsah

Hvězdný McDavid rozlámal hokejku. Mohl za to senzační Rittich

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na hokejového Goliáše vyzrál David Rittich. Tohle se hokejistům Edmontonu moc často nestává. Obávaná ofenziva Oilers za 60 minut nevyplodila ani jeden gól. A jejich kapitán Connor McDavid vypěnil a zlámal hokejku o mantinel. Hlavním důvodem jeho frustrace byl neobyčejný výkon českého gólmana Los Angeles. Výhru 4:0 jistil 26 zákroky.

Nejlepší momenty brankáře Los Angeles Davida Ritticha v zápase NHL proti EdmontonuVideo: NHL.com

 
Článek

„Snažím se dělat svoji práci a být ve správných pozicích,“ prohlásil Rittich po páté nule kariéry. Být vždycky včas na správném místě se mu dařilo jak proti McDavidovi (2 střely na branku), tak Leonu Draisaitlovi (3) nebo Evanderu Kaneovi (3). Nejvíc ale fanoušci Kings vrněli blahem po dorážce Coreyho Perryho, kterou Rittich fenomenálně překazil betonem. Nejlepší výkon sezony? Asi to tak bude.

Jednatřicetiletý brankář, který sezonu začal na farmě v Ontariu, chytá od svého povolání do prvního týmu jednoduše skvěle. Z gólmanů s minimálně deseti starty má druhou nejvyšší úspěšnost zákroků 93,1 procenta i druhý nejlepší průměr obdržených gólů – 1,90! Lépe je na tom jen opora Vegas Adin Hill (93,7 – 1,89).

V předchozích 11 vzájemných duelech dokázali Oilers Ritticha pokaždé překonat. Ale v noci na neděli se jim jihlavský svéráz pomstil. „Neuvěřitelný výkon,“ rozplýval se spoluhráč z Kings Quinton Byfield, který měl s Edmontonem bilanci 2+1.

Los Angeles po skvělém startu sezony hodně přibrzdilo, což vyhazovem odnesl kouč Todd McLellan. Na lavičce s Jimem Hillerem ale kalifornský tým chce zase nahodit obrátky.

„Prošli jsme si těžkým obdobím, ale pořád jsme věděli, že umíme vyhrávat. Když makáte, najdete si cestu,“ tvrdil gólman vyhlášený první hvězdou večera.

Po nepříjemném období, kdy podle obránce Drew Doughtyho „spousta hráčů sledovala jen osobní statistiky“, se Kings zase podřizují zájmu celku. Svědčí o tom i vynikající oslabení, v nichž je LA s úspěšností 87,7 procenta nejlepší ze všech 32 týmů.

„Kluci skvěle dotírají na soupeře, skáčou do střel, čistí prostor před brankou,“ děkoval Rittich, jak se jeho spoluhráči vypořádali i se čtvrtou nejlepší přesilovkou v NHL. Edmonton v ní má úspěšnost 26,4 procenta.

„Za stavu 2:0 to u nás hořelo, ale Ritter nedal soupeři možnost se dotáhnout,“ viděl útočník Pierre-Luc Dubois během prvního únorového zápasu Kings, kteří měli desetidenní herní přestávku.

„V lednu jsme hráli obden, bylo fajn dobít baterky. Udělali jsme krok správným směrem a teď na tom musíme stavět,“ prohlásil Rittich. V Západní konferenci je totiž Los Angeles jen dva body nad postupovou hranou.

Reklama