Hlavní obsah

Z trestné lavice do brejku. Hronek v NHL připomněl, že je přeškolený útočník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zamával fanouškům svého bývalého klubu a jeho vedení pak předvedl, jakého hráče se to Red Wings loni zbavili. Filip Hronek se poprvé od své výměny představil jako hráč Vancouveru v Detroitu. A v důvěrně známé hale odehrál jeden z nejlepších zápasů sezony. I když v něm hosté nakonec padli 3:4 po prodloužení.

Foto: Paul Sancya, ČTK/AP

Obránce Filip Hronek (vlevo) si v zápase proti Detroitu připsal tři kanadské body

Článek

Hronek se podepsal pod všechny trefy hostů. Jeden gól dal, připojil dvě asistence, na ledě strávil 26:19 minuty, připsal si dva plusové body. „Radši bych ale bral výhru, z toho bych měl větší radost,“ poznamenal 26letý zadák.

V 52. zápase sezony dokázal ale Hronek překonat své sezonní maximum, kterým dosud bylo 38 bodů. Aktuálně už má bilanci 4+35 a s 34 kladnými body je nejlepším hráčem ve statistikách NHL!

I ve městě, kde od draftu 2016 (č. 53) odehrál necelých pět sezon, předvedl, proč je momentálně jedním z nejlepších beků soutěže. Výborně se také doplňuje s kapitánem Quinnem Hughesem, který je vůbec nejproduktivnějším zadákem sezony a jasným kandidátem na Norris Trophy.

Právě dvojice H+H je jedním z největších důvodů, proč jsou Canucks na čele celkové tabulky. I když z Detroitu odvezli jen bod. „Dvě třetiny jsme hráli dobře, takže to dost bolí,“ tvrdil Hronek, který ve druhé třetině poslal Vancouver do vedení 2:1. Po dvou minutách strávených na trestné lavici za zákrok vysokou hokejkou skočil na led a po přihrávce Ilji Michejeva vyrazil do brejku. Zakončil ho naprosto precizním forhendovým blafákem, proti kterému byl gólman Alex Lyon bezmocný. Leckterý útočník by Hronkovi mohl jeho zakončení závidět.

Ale šikovnost a ovládání puku Hronek ještě jako kluk rozvíjel v Hradci Králové na pozici forvarda. „Vždycky byl nejmenší ze všech, prcek. Navíc hrál v útoku, takže je to vlastně přeškolený útočník. Byl sice malinkej, ale vyčníval herně, patřil k nejlepším a hrával první nebo druhou pětku. Pak se vytáhl a zůstal hubený. Teď je z něj výborný ofenzivní obránce,“ řekl před pár lety Sport.cz hradecký kouč Tomáš Martinec.

Hronek to dokazuje i v NHL, kde v 361 startech posbíral 196 bodů (34+162). Ještě předtím, než s celým týmem zasedne k přenosu Super Bowlu, čeká ho ale v neděli ještě jeden úkol. Ve Washingtonu se bude snažit uhlídat i nejlepšího evropského střelce historie NHL Alexandra Ovečkina.

„Je dobře, že máme šanci napravit výsledek z Detroitu,“ poznamenal český bek.

Reklama