Hlavní obsah

Gólman v zóně, kapitán na 'bar micvě'. Florida sahá po klíčích od finále

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dali jen jeden gól, v první třetině přišli o kapitána a stejně jsou hokejisté Floridy jedinou výhru od postupu do finále Stanley Cupu. Na led dle tradice létaly gumové krysy a nepřekonatelný gólman Sergej Bobrovskij kynul nadšeným fanouškům. To on hlavně zařídil pondělní vítězství 1:0 nad Carolinou.

Foto: Wilfredo Lee, ČTK/AP

Gólman Floridy Sergej Bobrovskij táhne Floridu k finále Stanley Cupu.

Článek

Po 27 letech mají Panthers nakročeno do závěrečné série o hokejový grál, který ve své historii ještě nikdy nevyhráli. S tímhle gólmanem ale klidně můžou vystoupat na vrchol.

Dvojnásobný držitel Vezina Trophy (2013, 2017) přitom od svého příchodu k Panthers, kam se hlavně na přání manželky přesunul z Columbusu v roce 2019, výkonnostně slevil. Vždyť i v základní části této sezony měl gólový průměr 3,07 a úspěšnost zákroků jen nepatrně přes 90 procent. A do první série s Bostonem také kouč Paul Maurice posílal Alexe Lyona. Ve 4. zápasu série s Bruins ale od začátku naskočil čtyřiatřicetiletý Rus a od té doby vládne floridskému brankovišti.

Bobrovskij je v zóně. S Torontem v pěti zápasech dostal po dvou gólech, s Carolinou za 260 minut jen tři branky ze 135 pokusů Hurricanes mířících mezi tyče!

„Neuvěřitelné," kroutil hlavou útočník Sam Bennett. „Bob našemu týmu dodává ohromnou sebedůvěru. I když bude mít soupeř bůhvíjaký nápor, tak víme, že tam vzadu máme člověka, který ho dokáže zastavit."

Posledně v brejku proti Bobrovskému neuspěl Stefan Noesen, kterému ruský gólman zastavil šanci lapačkou. Na čáře si poradil se zapeklitým pukem po dorážce Setha Jarvise. Už ve druhé třetině měli Hurricanes střeleckou převahu 14:5, ve třetí 11:2. Ale nevytěžili z ní vůbec nic. Asi není divu, že Jesperi Kotkaniemi při odchodu do kabin štípal hokejku. Stav 0:3 na zápasy posouvá šance Caroliny do teoretické roviny. I když nikdy nevíte...

„Výborný výkon, jen jsme nebyli schopni ho proměnit v góly," snažil se kouč Caroliny Rod Brind'Amour vyhnout hodnocení floridského brankáře, aby z něj nedělal nadpřirozenou figuru.

Posledních 11 zápasů, z nichž Panthers vyhráli 10, ale Bobrovskij čape neuvěřitelně s úspěšností 94,4 procenta. V noci na úterý mu pomohlo i 23 zablokovaných střel. „Kluci přede mnou odvedli skvělou práci ve všech potřebných detailech," pochvaloval si hrdina večera ve FLA Live Areně. Radko Gudas přidal dalších 6 hitů a chybí mu jich jen šest, aby se v této kategorii dostal do čela statistik play off.

Už v noci na čtvrtek by tak Panthers mohli slavit postup do finále. Otázkou je, zda u toho na ledě bude jejich kapitán Aleksandr Barkov, který odehrál jen necelé čtyři minuty a odstoupil už v úvodní části po nevinně vyhlížejícím souboji s Jackem Drurym. Proč?

„Šel na bar micvu. Nechtěl zklamat děti. Bylo to velké. Spousta dětí," okomentoval svérázně Barkovovu absenci kouč Maurice.

I kdyby Panthers klíčový finský útočník chyběl, s Bobrovským za zády už by tuhle šanci pustit neměli.

Reklama