Hlavní obsah

Guru Joe je fuč, ale guru Pat se vrátil zdolat metu, na kterou Jágr nedosáhl

San Jose/Praha

Na podzim 2013 vpadl Tomáš Hertl do NHL jak velká voda. Bylo mu devatenáct, anglicky moc neuměl, ale kolem sebe měl v San Jose lídry, kteří správně vytušili, že ten usměvavý kluk z Prahy si jejich rady zaslouží. Tyhle časy už jsou ale jen kapitolou z minulosti.

Foto: Profimedia.cz

Hokejista San Jose Sharks Tomáš Hertl

Článek

Jeden z Hertlových mentorů Joe Pavelski předloni odešel do Dallasu a před začátkem této sezony se loučila po patnácti letech se Sharks i další ikona: Joe Thornton podepsal jako nechráněný volný hráč kontrakt s Torontem. „Byl to lídr, modla. Jumbo měl rád srandu, dělal vtípky, ale taky nesnášel porážky a když se naštval, dokázal být hodně nepříjemný. Bude to hodně divné, když neuvidím v kabině číslo 19. Po Pavelském je fuč další Joe, se kterým jsem začínal," litoval Hertl.

Alespoň že se po pár měsících v Pittsburghu zase vrátil k Sharks třetí guru, který dohlížel na začátky českého holobrádka v San Jose - Patrick Marleau, jeden z mála čtyřicátníků, kteří ještě pokračují v NHL.

„Taky mi hodně pomohl. Není jako Jumbo, že ho slyšíte všude. Kdybyste přišli do kabiny a neznali ho, neřekli byste, že nastřílel v NHL přes pět set gólů (562). Strašně na sobě dře. Přijde mi, že jeho rychlost se za osm let nezměnila. Skoro nikdo ho nepřekoná, třeba když jdeme na dřepy. Ta jeho oddanost hokeji je neskutečná. On a Jumbo jsou kluci, kteří na sobě makají. Nejen talentem, ale hlavně tou dřinou odehráli spoustu zápasů a dostali se tak daleko," netají se obdivem Hertl.

Když všechno dobře půjde, měl by Marleau letos překonat metu, o kterou neúspěšně usiloval Jaromír Jágr. Už jen 45 startů chybí kanadskému útočníkovi, aby se vyšplhal na vrchol historického žebříčku NHL v počtu zápasů, kde zatím trůní Gordie Howe s cifrou 1767. Jágr je třetí - 1733.

„Určitě bych chtěl být na ledě, až to Pat překoná. Tolik zápasů... Je pro mě čest, že jsem takovou dobu mohl hrát s takovým hráčem. Přitom se teď krátí sezony, nikdo neví, jak to bude dál. Ale máme nastavená hodně přísná pravidla. Tak nás nákaza snad obejde a odehrajeme kompletní program. Patrick by si to zasloužil," míní Hertl.

Reklama

Související témata: