Hlavní obsah

Háček, čárka, přehláska. Toronto potěšilo českou kolonii

Toronto/Praha

Možná vás to taky štvalo, když se čeští hokejisté proháněli v NHL po ledě se jmenovkami bez diakritiky. JAGR, RUCINSKY, ELIAS, PASTRNAK... Nová tříčlenná česká kolonie v Torontu ale už po příjezdu do Kanady zažila příjemné překvapení. Na jejich nových dresech čárka, háček ani přehláska nechyběly.

Foto: Evan Buhler, ČTK/AP

Útočník Toronta Ondřej Kaše (vlevo) se dočkal diakritiky na dresu.

Článek

„Klub je výborný, co se týká hokeje, tak asi nejlepší na světě," pochvaloval si první týdny u Maple Leafs gólman Petr Mrázek, který nosí na zádech v zámoří premiérově i čárku nad A. Ondřej Kaše ocenil háček v příjmení, který mu chyběl v Anaheimu i v Bostonu a David Kämpf zase přehlásku.

„Je to zajímavé, že máme i háčky a čárky na jmenovkách, ale myslím si, že by to tak mělo být celou dobu," tvrdil brankář Maple Leafs.

Foto: Dan Hamilton, Reuters

I gólman Petr Mrázek se své čárky nad Á dočkal.

Ani na světových šampionátech přitom není pravidlem, že by se český tým představil v dresech s diakritikou. Letos v Rize nás reprezentovali např. KOVAR, SUSTR nebo SKLENICKA.

Na zbrusu nové sadě torontských dresů od firmy Adidas se ale na háčky a čárky nezapomnělo.

„Organizačně je to tady fantastické. Lidé, co to mají v popisu práce, se o nás neuvěřitelně starají," tvrdil Mrázek, který byl v sezonní premiéře proti Montrealu (2:1) zatím jen na lavičce a mezi tyčemi se předvedl jeho rival Jack Campbell.

Foto: Dan Hamilton, Reuters

David Kämpf na vhazování

Čeští útočníci však nastoupili vedle sebe ve třetí lajně. Kaše, který odehrál 14:24 minuty, měl dokonce šest střel na branku, Kämpf zvládl ještě o tři minuty víc. Oba si ale do statistik zapsali minus bod za účast na ledě při gólu montrealského Jonathana Drouina.

„Davidovi přeju v Torontu všechno nejlepší. Je to Mekka hokeje, a věřím, že se mu tam bude dařit," řekl pro Sport. cz na Kämpfovu adresu bývalý spoluhráč z Chicaga Dominik Kubalík. Sám dal hned v prvním zápase na ledě Colorada gól. Čárku nad I na jmenovce při tom ale neměl.

Reklama