Hlavní obsah

Hanzal míří za velkou šancí, opouští Arizonu a zaútočí na Stanley Cup

New York

Za velkou příležitostí míří Martin Hanzal. Český útočník opouští Arizonu, kde byl bez šancí hrát v téhle sezóně o Stanley Cup, stěhuje se do Minnesoty, nejlepšího týmu Západní konference NHL. Bude tak moci usilovat o zisk Stanley Cupu.

Foto: Mike Stone, ČTK/AP

Martin Hanzal s Radimem Vrbatou oslavují branku Arizony. Cesty českých útočníků už se ale rozešly.

Článek

Hanzal mění dres v zámořské NHL vůbec poprvé. Z Arizony byl třicetiletý centr vyměněn do Minnesoty a společně s ním tam putuje i další útočník Ryan White.

Arizona, která je daleko od možnosti hrát play off, za Hanzala získala hned tři volby draftu včetně 1. kola v letošním roce a útočníka Graysona Downinga. Českobudějovickému odchovanci letos končí pětiletá smlouva s celkovým příjmem 15,5 miliónu dolarů a v létě se tak stane takzvaným volným hráčem.

"Je to hráč, proti kterému se hraje velmi těžko. Jedná se o velkého centra, proti němuž musíte bojovat o každý kousek ledu," řekl generální manažer Minnesoty Chuck Fletcher na Hanzalovu adresu. "Cítili jsme, že ze všech hráčů, kterým teď končí smlouva, bude mít právě on největší vliv na jakýkoli tým. Proto jsme jej chtěli získat, aby hrál u nás a ne v jiných klubech na Západě," podotkl Fletcher.

Minnesota kraluje se ziskem 84 bodů Západní konferenci NHL a v Hanzalovi získává dalšího kvalitního centra k dvojici Mikko Koivu - Erik Haula. "Doufáme, že tím budou mít naši soupeři další problém a bude těžké proti nám hrát," uvedl Fletcher.

Arizona Hanzala draftovala v prvním kole draftu jako sedmnáctého hráče v roce 2005. V NHL doposud odehrál včetně play off více než 600 zápasů. V aktuální sezóně nasbíral účastník olympijských her v Soči i loňského Světového poháru 51 zápasů s bilancí 16 branek a deseti asistencí.

O tom, že Hanzal Kojoty před koncem přestupního termínu opustí, se spekulovalo již delší dobu. I samotný hráč s tím více méně počítal. V zámoří byl bez manželky a dětí, rodina čekala, kam se za ním vydá po výměně.

Stejný osud jako Hanzala může potkat i jeho spoluhráče  Radima Vrbatu, protože mu v létě také končí smlouva a stane se volným hráčem. "Zbývají dva dny do konce přestupního období a zatím jsem nic neslyšel. Uvidíme, co se stane. Pokud to je ale moje poslední sezóna, rád bych ji dokončil tady," podotkl pětatřicetiletý matador, který proti Buffalu (3:2) v noci zaznamenal svůj 600. bod v kariéře.

Gólman Budaj zamířil z Los Angeles do Tampy

Slovenský brankář Peter Budaj se stěhuje z Los Angeles do Tampa Bay výměnou za amerického gólmana Bena Bishopa a právo výběru v pátém kole letošního draftu. Lightning získali ještě slovenského obránce Erika Černáka a dvě volby v červnovém draftu - jednu v sedmém kole a další bude teprve upřesněna.

Čtyřiatřicetiletý Budaj předvedl podařený návrat do NHL po dvou sezonách strávených v nižší AHL, poté co se v úvodním utkání sezony zranila jednička Jonathan Quick. V 53 duelech vychytal 27 výher, má průměr 2,12 obdržené branky na zápas a úspěšnost zákroků 91,7 procenta. Se sedmi čistými konty se dělí o vedení s Bradenem Holtbym z Washingtonu.

Quick se vrátil do sestavy Kings v sobotu a klub získal další oporu v osobě Bishopa, který v letech 2013 a 2015 kandidoval na Vezina Trophy pro nejlepšího brankáře NHL. Před dvěma roky pomohl Tampě Bay do finále Stanleyova poháru. Po této sezoně mu končí dvouletý kontrakt celkem na 11,9 milionu dolarů a může se stát nechráněným volným hráčem.

"Byl důležitou součástí našeho úspěchu v poslední době. Ale je nutné dělat těžká rozhodnutí s ohledem na platový strop," řekl generální manažer Tampy Bay Steve Yzerman. Budaj bere aktuálně 600 tisíc dolarů. Ruský gólman Andrej Vasilevskij má v Tampě Bay plat 925 tisíc a od příští sezony mu vstoupí v platnost tříletý kontrakt na 10,5 milionu.

Devatenáctiletého Černáka si vybralo Los Angeles v roce 2015 ve druhém kole draftu na 43. pozici. Odchovanec Košic hraje druhou sezonu v juniorské OHL za Erie Otters.

Reklama