Hlavní obsah

Hertl míří mezi legendy. Svými výkony aspiruje na prestižní Conn Smythe Trophy

San Jose/Praha

Řádí jako uragán. Tomáš Hertl je v letošním play off NHL pro San Jose rozdílovým hráčem. Což neuniklo ani zámořským novinářům, kteří ho za jeho výkony zařadili do seznamu aspirantů na prestižní Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče vyřazovacích bojů. Pokud chce český hokejista usilovat o vstup do klubu mezi legendy, bude muset Žraloky dotáhnout minimálně do finále Stanley Cupu.

Foto: Josie Lepe, ČTK/AP

Hokejový útočník San Jose Sharks Tomáš Hertl slaví. Gólem a asistencí pomohl Žralokům k postupu přes Colorado v play off NHL.

Článek

Sidney Crosby, Alexandr Ovečkin, Mario Lemieux, Wayne Gretzky nebo Bobby Orr. To jsou jména, mezi která by se jako vůbec první Čech mohl zařadit Hertl. Cesta k trofeji pro nejužitečnějšího hráče play off je sice ještě dlouhá, ale ne neuskutečnitelná. Hertl předvádí parádní výkony, kterými tak trochu prestižnímu ocenění klepe na dveře.

O udělení trofeje rozhodují reportéři NHL. Předávána bývá ihned po skončení posledního finálového zápasu. Slávistického odchovance zařadil mezi aspiranty server NHL.com. Hertl v dosavadním průběhu vyřazovacích bojů nasbíral 14 kanadských bodů, což ho ve statistice řadí na dělené druhé místo. K tomu s parťákem Loganem Couturem dokonce vedou s devíti góly tabulku střelců.

Zatím nejvýraznější moment Hertla přišel v pátém duelu s Coloradem, když dvěma góly zařídil venkovní vítězství 2:1. V sedmém zápase si připsal gól a asistenci při výhře 3:2. San Jose vyhrálo pět posledních duelů, ve kterých centr s osmačtyřicítkou na zádech vsítil branku. I to značí, jak moc jsou jeho trefy pro Žraloky důležité.

Pětadvacetiletý Hertl bude mít v závodě o slavnou trofej velkou konkurenci. Dalšími aspiranty jsou Tuukka Rask z Bostonu, Jaccob Slavin z Caroliny, Jordan Binnington, Jaden Schwartz ze St. Louis Blues a parťáci ze San Jose Brent Burns a Logan Couture.

Trofej bývá zpravidla udělena hráči, který tým svými výkony dotáhne k zisku Stanley Cupu. Ve výjimečných případech ji získal hokejista poraženého týmu. Pokud by chtěl český chasník pomýšlet na prestižní ocenění, jiná cesta, než přes finálovou sérii pro něj nepovede.

Hertl prožívá svou zatím nejvydařenější sezonu v NHL. Ve svém šestém ročníku nasbíral v základní části 74 bodů za 35 gólů a 39 asistencí. Finále Západní konference mezi San Jose Sharks a St. Louis Blues startuje v už v sobotu na ledě Žraloků.

Reklama

Související témata: