Hlavní obsah

Hokej se radikálně proměnil, teď směřuje k florbalu, mrzí bývalého hráče NHL

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lední hokej prochází značným vývojem. Prakticky skončilo povolání bitkařů, rozhodčí jsou přísnější, techničtější hráči si užívají více prostoru. V Příklepu na Sport.cz se proto diskutuje, zda je nastolený trend správný. „Hokej se ubírá už trošku do nějakého basketbalu, florbalu… stává se z toho až moc bezkontaktní sport,“ stěžuje si Tomáš Divíšek, který si zahrál pět zápasů v NHL za Philadelphii Flyers.

Bitkaři zmizeli z NHL a hokej směřuje k florbalu. Pasáž z PříklepuVideo: Sport.cz

 
Článek

„Není úplně bezkontaktní, ale už to není ono, už není tak tvrďácký, kdy tě občas bolela hlava, bolelo tě tělo... za mě je to až moc," dodává mistr extraligy z roku 2005.

O tom, jak se hokej proměnil, hovoří i Martin Kézr. „Když bychom se podívali na nějaký zápas z roku 2002 a vzali jsme současný zápas 2022, tak i to posuzování zákroků, toho, co si hráči vůči sobě dovolili a pravidla jim to dovolila a rozhodčí jim to dovolil, tak to je výrazný rozdíl," říká šéfredaktor sportovní sekce Práva a Sport.cz.

KHL se přes Karjala Cup nebude přerušovat. Pasáž z PříklepuVideo: Sport.cz

Řeč přichází také na prakticky vymizelý druh hokejových bitkařů. „To byl jeden z nejtěžších džobů v NHL, protože ten člověk, když to přeženu, tak tam seděl 40 minut a pak musel jít na led a nechat si dát do držky kvůli někomu úplně jinému, koho ani nemusel mít rád," líčí Divíšek, který v zámoří strávil tři sezony, drtivou většinu času však pobyl ve farmářské AHL.

Za tu dobu však poznal celou řadu specializovaných bitkařů. „Já je obdivoval, protože ti kluci se připravovali na to, že by odehráli třeba 35 minut za zápas, ti byli namakaní, měli neskutečnou přípravu," říká s obdivem.

Čeští hokejisté se zkoušejí dostat do NHL z univerzitní ligy. Je to správná cesta? Bavíme se v PříklepuVideo: Sport.cz

„Ale my jsme všichni věděli, že odehraje třeba minutu a půl, když to dobře půjde, protože ten kluk v nějakých zápasech nebyl potřeba," dodává a vzpomíná také na roli bitkařů v hráčském kolektivu mimo led. „Tihle kluci v soukromí byli hrozně hodní, většina lidí, co jsem poznal, byli úplně super."

Více najdete ve videu z pořadu Příklep s moderátorem Honzou Homolkou a hosty Martinem Kézrem a Tomášem Divíškem. Celý díl si také můžete přehrát i v podcastové podobě.

Reklama

Související témata: