Hlavní obsah

Hokejisté z Columbusu si na olympiádě nic nedarují

OHIO

V kabině hokejistů týmu Columbus Blue Jackets se potkávají hráči různých národností z rozličných koutů světa, ale pouze čtyřem z nich se poštěstí zahrát si na olympiádě v Turíně. Do týmu Kanady byli nominováni Adam Foote a Rick Nash, české barvy bude reprezentovat David Výborný a za Slovensko nastoupí Radoslav Suchý.

Článek

"Jako malý kluk jsem o tom vždycky snil," rozplývá se nad svojí účastí na olympijských hrách slovenský obránce Suchý. "Mojí prioritou v kariéře bylo vždycky hrát za národní mužstvo, a pak teprve se podívat do NHL. V naší zemi je hokej sportem číslo jedna, takže jsem nadšený," dodává rodák z Kežmaroku, malém městečku pod Vysokými Tatrami.

O tom, jak fanoušci dokážou hokejem doslova žít, by mohl nejlépe vyprávět Adam Foote, který pochází z Toronta. "Tam je hokej úplně všechno. Všichni o ničem jiném nemluví, hokejem tam všichni žijí, jedí ho, dýchají ho," vykládá 34letý veterán kanadské soupisky. Na tlak příznivců je zvyklý, během kariéry už získal dva Stanley Cupy a na předchozí olympiádě v Salt Lake City byl členem vítězného týmu.

Výborný: Kamarádství půjde stranou

V Turíně se Kanaďané Foote a Nash postaví proti spoluhráči z Columbusu Výbornému 21. února, kdy se země javorového listu utká s českým týmem. A kamarádství půjde stranou. "Každý musí pochopit, že v tu chvíli hrajete za národní tým, a ne za Blue Jackets," vysvětluje David Výborný.

"Hrát za svoji zemi je obrovský rozdíl. Celá země se na vás dívá," tvrdí Rick Nash, který atmosféru olympijských her zažije poprvé v kariéře. Za sebou už má ale starty na mistrovstvích světa juniorů i seniorů. Na soupisce Kanady je 21letý Nash suverénně nejmladší, ale přesto nechce hrát v Turíně druhé housle. "Chci patřit k těm důležitým hráčům. Nehodlám tam být jen do počtu a hrát jen pár střídání za zápas," hlásí sebevědomě.

Fjodorov: Tlak Nashovi jenom pomůže

Svým způsobem má Nash na svou sebejistotu právo, na posledním mistrovství světa ve Vídni byl součástí nejproduktivnějšího útoku Kanady společně s Joe Thorntonem a Simonem Gagnem. A s devíti brankami byl nejlepším střelcem celého šampionátu, v bodování skončil druhý.

Svému svěřenci věří i generální manažer Columbusu Doug MacLean. "Bude to pro něj ohromná zkušenost, protože bude součástí opravdu skvělého týmu. Ve společnosti všech těch hvězd mohou jeho výkony ještě více růst," tvrdí.

To samé si myslí i spoluhráč Nashe z NHL Sergej Fjodorov. "Může to být velká zkouška odolnosti. Na hráče tam bude velký tlak, speciálně pak na Kanaďany. Myslím, že to pro něj bude velmi dobré a v budoucnu mu to pomůže," tvrdí ruský útočník, jenž má za sebou účast na dvou olympijských hrách.

Řadu odborníků přesto nominace Nashe překvapila, vždyť vynechal větší část první poloviny sezóny kvůli zraněním kolena a kotníku. V době prosincové nominace měl na kontě pouze šest odehraných zápasů v letošním ročníku NHL. Podle nich měl generální manažer týmu Wayne Gretzky vzít do Turína raději největší kanadský talent současnosti Sidneyho Crosbyho.

Reklama