Hlavní obsah

Hokejka v oku, už podruhé... Jednička Colorada úpěla v bolestech, na Francouze byl ale spoleh

Vždy ve střehu! To je teď heslo Pavla Francouze. V brance Colorada, jednoho z největších adeptů na Stanley Cup, se sice neobjevuje pravidelně, ale jakmile dojde k nějaké kalamitě, je připravený. Jako v sobotu, když musel v Nashvillu zaskočit za zraněnou jedničku Avalanche Darcyho Kuempera.

Foto: Mark Zaleski, ČTK/AP

Brankář Colorada Darcy Kuemper během zápasu proti Nashvillu.

Článek

Ošemetné situace v závěru první třetiny si přitom jednatřicetiletý Francouz nejprve ani nevšiml. Kanadský gólman se ale zhroutil v brankovišti, odhodil masku a držel se za oko. Z opakovaného záběru bylo zřejmé proč. Domácí útočník Ryan Johansen mu totiž prostrčil čepel hokejky skrze mřížku... Strašidelná situace. A obzvlášť pro Kuempera, který po podobném incidentu utrpěl vážné zranění oka už v roce 2019.

„Vidí, takže by snad neměl být dlouho mimo hru," uklidňoval emoce kouč Colorada Jared Bednar. Na návrat mezi tyče to ale nebylo ani náhodou a do akce musel Francouz.

„Pořádně jsem netušil, co se Darcymu stalo. Jen mi bylo jasné, že to musí opravdu pekelně bolet. Takže jem věděl, že jdu na plac," popisoval náhradník Colorada.

V tu chvíli byl stav 2:1 pro hosty a Nashville vycítil šanci. Francouz ve druhé třetině dvakrát inkasoval, ale Avalanche znovu dokázali domácím odskočit. Nakonec si připsali výhru 7:3, už třetí v sérii.

„Nikdy to není nic příjemného, když musíte nahradit zraněného spoluhráče. Snažil jsem se ale koncentrovat na vlastní výkon. Kluci mi to naštěstí dost ulehčili," děkoval Francouz, který byl v brance poprvé od 30. dubna a ve vyřazovací části měl plnit roli dvojky.

Teď by měl však vzhledem k okolnostem hájit zájmy Colorada i v úterý od 3.30 SELČ (Nova Sport 2), kdy má tým z Denveru první mečbol na postup do semifinále play off Západní konference NHL.

„Darcyho stav se sice zlepšil, ale uvidíme, jak se to bude vyvíjet v dalších dnech. Všichni věříme, že nepůjde o nic vážného. Na nějaké závěry je ale příliš brzo," prohlásil kouč Bednar.

Zatímco Nashville potápí nepřítomnost zraněné finské jedničky Juuseho Sarose a po Davidu Rittichovi teď dostal od Colorada kupu gólů i Connor Ingram, Avalanche se na Francouze mohou bez obav spolehnout.

„Uvidíme, kdo nastoupí příště. Pokud to bude Frankie, není to žádný problém. Věříme mu a budeme se snažit co nejvíc mu pomáhat," řekl obránce Devon Toews.

Český gólman přitom před startem vyřazovací části utrpěl kuriózní zranění, když seděl na střídačce, kde ho do hlavy zasáhl puk tečovaný edmontonským Connorem McDavidem. Delší pauza z toho ale pro Francouze, který na začátku sezony léčil zraněný kotník, naštěstí nebyla.

Nabitý tým Colorada tak hned na startu play off dokazuje, že je na Západě jedním z největších adeptů na Stanley Cup. Je tu však i loňské varování. Avalanche před rokem vyhráli prvních šest zápasů play off, pak se ale zasekli a vyřadilo je Vegas.

„Možná jsme se začali dívat až moc daleko," připustil tehdy v rozhovoru pro Sport.cz Francouz. Letos už se svými kumpány nic podobného nehodlá připustit.

Reklama

Související témata: