Hlavní obsah

Hokejový útočník Kane by mohl debutovat v dresu Detroitu za sedm až deset dnů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký hokejový útočník Patrick Kane by se mohl již brzy dočkat návratu do NHL po letní operaci kyčle a zároveň premiéry v dresu Detroitu, s nímž tento týden uzavřel kontrakt do konce sezony. V rozhovoru pro zámořská média trojnásobný vítěz Stanley Cupu odhadl, že zpátky do zápasů by mohl naskočit přibližně za týden až deset dnů.

Foto: Paul Sancya, ČTK/AP

Patrick Kane ješte v dresu Chicaga Blackhawks v zápase proti Detroitu Red Wings.

Článek

Pětatřicetiletý Kane se na smlouvě s příjmem 2,75 milionu dolarů dohodl jako volný hráč s vedením Red Wings v úterý a hned ve středu se připojil k mužstvu na ranním rozbruslení v Madison Square Garden, kde Detroit večer hrál. Vítězství 3:2 slavili domácí Rangers. Kane právě v týmu z Manhattanu končil minulou sezonu po únorové výměně, při které po 16 letech opustil Chicago.

„Cítím se tak, že bych mohl hrát hned. Ale k tomu, aby se do toho člověk zase dostal, potřebujete trochu potrénovat s týmem, celkově se aklimatizovat a od toho se odpíchnout. Věřím, že to zabere zhruba týden až deset dnů,“ řekl Kane, jenž podstoupil operaci pravé kyčle 1. června. Doba rekonvalescence v takových případech bývá čtyři až šest měsíců.

Na návrat se již delší dobu připravuje a podle svých slov má za sebou přibližně 60 až 65 tréninkových jednotek na ledě, během nichž nepociťoval žádnou bolest či následky lékařského zákroku. V kontaktním tréninku je prý už zhruba dva měsíce. „A bylo tam hodně kontaktu,“ uvedl Kane. „Inkasoval jsem už několik hitů i na tu kyčli. Zkoušel jsem, jak to bude vypadat, když kyčlí narazím na mantinel. Neobjevil se žádný problém, což bylo vážně úžasné,“ pochvaloval si Kane.

Derek Lalonde, hlavní kouč Red Wings, však nechce nic uspěchat. „Je celkem přirozeně nedočkavý, ale my chceme být opatrní a trpěliví. Myslím, že budeme raději obezřetní, a také si ověříme, jak na tom je,“ uvedl Lalonde.

Na Kanea se těší zejména o deset let mladší útočník Alex DeBrincat, který s ním hrál v Chicagu v letech 2017 až 2022. Kane přiznal, že i kvůli DeBrincatovi se rozhodl mezi řadou nabídek pro Detroit. „A nejen proto, abych se cítil dobře na ledě, ale i mimo něj. Bude zábava s ním znovu hrát. V Chicagu jsme prožili prima chvíle, snad ta chemie mezi námi bude opět fungovat,“ řekl Kane.

Pětatřicetiletý rodák z Buffala odehrál v NHL dosud 1180 zápasů, v nichž zaznamenal 1237 bodů (451+786). Drtivou část kariéry strávil v Chicagu, jež z něj v roce 2007 udělalo jedničku draftu. O rok později byl Kane vyhlášen nejlepším nováčkem ligy a s Blackhawks získal v letech 2010, 2013 a 2015 Stanley Cup. V roce 2016 vyhrál bodování soutěže a obdržel Hart Trophy pro nejlepšího hráče NHL.

Pokud se Kaneovi podaří vrátit do dřívější formy, může atakovat bilanci Mikea Modana, jenž je s 1374 body nejproduktivnějším americkým hokejistou v historii NHL.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.