Hlavní obsah

Hvězdný obránce Makar z Colorada nepřestává udivovat. Stane se držitelem Norrisovy trofeje?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve své první sezoně v NHL získal v roce 2020 Calder Trophy, která se uděluje nejlepšímu nováčkovi sezony. Třiadvacetiletá opora Colorada Cale Makar nyní útočí na zisk Norrisovy trofeje pro nejlepšího obránce NHL. Tu mu minule vyfoukl Adam Fox z Rangers. Kanadský bek je s týmem jen dva krůčky od zisku Stanleyova poháru, Colorado vede ve finálové sérii nad Tampou Bay 2:0 na zápasy.

Foto: Ron Chenoy, Reuters

Cale Makar během tiskové konference.

Článek

Obránce Cale Makar zápas od zápasu ukazuje hokejové veřejnosti, jak skvělým hokejistou je. Colorado svádí s Tampou boj o tu nejcennější trofej, kterou lze v ledním hokeji vyhrát - Stanleyův pohár. K jeho zisku je opora obranných řad Colorada blízko. Jeho dvě branky, které pečetily výhru Colorada ve druhém finálovém střetnutí, napomohly k vedení 2:0 v sérii.

Tento rok je opět po právu nominován na Norrisovu trofej pro nejlepšího beka NHL, na kterou v minulé sezoně nedosáhl. Základní část letošního ročníku zakončil se ziskem 86 bodů za 28 vstřelených branek a 58 asistencí. Mezi obránci ho překonala jen stálice hvězd mezi beky NHL - Švýcar Roman Josi. Kapitán Nashvillu, který je letos rovněž mezi nominovanými, dominoval po základní části s 96 body. Třetím nominovaným je Švéd Victor Hedman, jenž ani po jednom vynechaném duelu v základní části této sezony přidal ke 20 brankám 65 asistencí.

Makarovu galapředstavení ve druhém finálovém zápase s Tampou nepřihlížela jen téměř vyprodaná Ball Aréna, ale také jeho otec, jenž byl svědkem jeho dvou úspěšných zásahů. Byl to pro něj zároveň dárek ke Dni otců. „Nikdy jsem si nemyslel, že by se to stalo. Je to úžasné. Město i fanoušci jsou úžasní," pochvaloval si.

Makar ve 43. minutě zápasu v přečíslení dva na jednoho krásnou střelou na vzdálenější tyč navyšoval skóre na 6:0. O pár minut později využil přesilovou hru, ve které podruhé rozvlnil síť branky Andreje Vasilevského.

Své kvality Makar ukazuje už od první chvíle, kdy okusil led NHL. Ročník 2018/2019 byl jeho premiérovým. V následujícím ročníku sehrál podstatně více zápasů a po zásluze obdržel po sezoně Calder Trophy, cenu pro nejlepšího nováčka NHL. Se ziskem 65 bodů v této anketě s přehledem obstál. Na záda mu tehdy dýchal český útočník Dominik Kubalík v dresu Chicaga.

Reklama

Související témata: