Hlavní obsah

Jágr definitivně Ďáblem, vedení New Jersey potvrdilo podpis smlouvy

Newark

Český hokejový útočník Jaromír Jágr už je oficiálně hráčem New Jersey. Vedení Devils na klubových stránkách potvrdilo podpis smlouvy s jednačtyřicetiletým nejproduktivnějším Evropanem v historii NHL. Podmínky kontraktu nebyly zveřejněny, jak je v klubu zvykem.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Jaromír Jágr ještě v dresu Bostonu při podávání rukou po skončení finále s Patrickem Kanem z Chicaga.

Článek

Jisté je, že se jedná o roční kontrakt, spekulovalo se o částce okolo čtyř milionů dolarů. Podle deníku The Record se jedná o dva miliony základního příjmu a další dva miliony dostane Jágr jako bonus, pokud odehraje alespoň 45 zápasů.

Jágr tak po působení v Pittsburghu, Washingtonu, New Yorku Rangers, Philadelphii, Dallasu a Bostonu obleče dres sedmého klubu v NHL. V novém působišti se setká s krajany Markem Židlickým, ikonou New Jersey Patrikem Eliášem a také Rostislavem Oleszem, jenž přišel z Chicaga.

Hvězdný forvard připustil, že důvodů, proč se při zájmu více klubů rozhodl nakonec pro Devils, je více. Za hlavní označil méně cestování, dobře známé vody Východní konference, kde strávil drtivou většinu kariéry, a také samotnou příležitost zahrát si za klub, jako je New Jersey.

"Je mi 41 let a neměl jsem zase až tak mnoho možností," prohlásil Jágr. "Není moc klubů, které hledají útočníka v mém věku, zejména když se platový strop snižoval. Můj agent Petr Svoboda se mě ptal, zda bych byl ochoten hrát za New Jersey, a to já jsem byl," ujistil Jágr.

Má pomoci zacelit mezeru po Kovalčukovi

V kádru Devils má kladenský odchovanec pomoci zacelit mezeru po odchodu ofenzivní hvězdy Ilji Kovalčuka do Petrohradu a také Davida Clarksona do Toronta. Má přispět i k tomu, aby se Devils po letošní absenci vrátili do play off. Tam chyběli poté, co si o rok dříve zahráli finále Stanleyova poháru. Jágr během kariéry za 19 sezón chyběl v bojích o Stanleyův pohár se svými kluby jen dvakrát.

Právě nečekaný odchod ruského kanonýra Kovalčuka sehrál při jeho rozhodování dost možná svou nezanedbatelnou roli. "Mluvil jsem s Louem Lamoriellem již před jeho odchodem a pak také poté, co Kovalčuk v klubu skončil. Cítil jsem, že po jeho odchodu je pro mě ještě o něco důležitější a podstatnější, abych právě za Devils hrál," připustil Jágr.

Náročnosti základní části čítající 82 zápasů se přes svůj věk nijak neobává. "Vím, že lidé budou říkat, jak jsme měli minulou sezónu zkrácenou, ale pro mě to byla vůbec ta nejdelší sezóna. Když sečtete zápasy z mého působení v Evropě, pak zkrácenou základní část a poté play off, hrál jsem vůbec nejvíc zápasů v jedné sezoně," připomněl Jágr porci celkem 101 odehraných utkání.

Zdůraznil rovněž, že setrvání ve slavné lize bylo i přes zklamání z finálové porážky s Chicagem jeho prioritou. "Myslel jsem pouze na jedinou věc a tou bylo zůstat v NHL. Že bych zamířil do KHL, o tom jsem vůbec nepřemýšlel. Když už nic jiného, tak bych ji možná mohl hrát v Praze, kdybych se nedohodl s žádným klubem NHL," připomněl český velikán vábení od Lva Praha.

V uplynulé sezóně Jágr v 45 duelech základní části za Dallas a Boston nasbíral 35 bodů za 16 gólů a 19 přihrávek. Ve 22 zápasech play off si připsal 10 asistencí. Přestože měl v bojích o Stanleyův pohár střeleckou smůlu a vytvořil i rekord jednoho play off s 58 střelami na branku bez gólu, byl za svůj přínos týmu oceňován a nechyběl až do konce bojů s Chicagem v elitní přesilovkové formaci.

Pětinásobný držitel Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče NHL je osmý v historické tabulce produktivity. Na kontě má v základní části 1391 zápasů a 1688 bodů za 681 gólů a 1007 asistencí. V play off mu patří pátá pozice se 199 body (78+121) z 202 utkání. Ve sbírce má dvojnásobný mistr světa i olympijský vítěz z Nagana také jednou Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče NHL a třikrát získal Lester B. Pearson Award pro nejlepšího hráče podle Hráčské asociace NHLPA.

Reklama

Související témata: