Hlavní obsah

Jeden prsten vládne všem. Francouz už má památku na triumf ve Stanley Cupu

Hokejisté Colorada se během pondělní slavnostní večeře dočkali tradiční odměny, která jim bude navždy připomínat triumf ve Stanley Cupu z poslední sezony NHL. Mezi hráči, kteří převzali speciální prsten, byl i český brankář Pavel Francouz.

Foto: Jerome Miron-USA TODAY Sports, Reuters

Pavel Francouz v dresu Colorada během přípravného duelu NHL s Dallasem.

Článek

Stejně jako byla nadmíru povedená cesta hráčů Avalanche za třetím Stanley Cupem v historii, na který klub čekal 21 let, je i samotný prsten mistrovským dílem. Je vyrobený ze čtrnáctikarátového bílého zlata s diamanty, pravými rubíny a safíry. Shora má prsten nápis "Stanley Cup Champions", z jedné strany je vždy jméno hráče a drahými kameny poskládané číslo, z druhé pak letopočet 2022 a velký Stanleyův pohár se dvěma menšími po stranách jako připomínka úspěšných let 1996 a 2001.

Na vnitřní straně je pak vyryté týmové motto "Find a way" (Najdi cestu) a pod ním výsledky jednotlivých sérií. Colorado muselo v cestě za celkovým triumfem podstoupit 20 bitev, z nichž odešlo jen čtyřikrát poraženo. Každý prsten obsahuje celkem 669 diamantů.

Na jedinečnosti dodává klenotu ještě navíc unikátní krabička. Když ji odměněný hráč, trenér či klubový majitel otevřou, na vnitřní straně víka se spustí krátké video jako připomínka závěrečných sekund posledního utkání finále s Tampou Bay, než mohly naplno propuknout oslavy.

Obvykle se cena těchto prstenů šampionů pohybuje v rozmezí od 20 do 30 tisíc dolarů a je zřejmé, že ani ten z letošní série nepatří k nejlevnějším. "Chtěli jsme znovu oživit cestu Avalanche na vrchol a tento prsten jejich příběh krásně vypráví," uvedl Chris Poitras, zástupce společnosti Jostens, která prsteny pro šampiony vyrábí.

Cestu za obhajobou zahájí tým Avalanche v noci ze středy na čtvrtek, kdy v úvodním utkání v novém ročníku přivítá Chicago. Pro klub z Denveru půjde zároveň o symbolickou tečku za jedinečnou sezonou - před utkáním bude ke stropu Ball Areny vyvěšen banner šampionů. V novém ročníku budou Avalanche opět patřit k největším favoritům a jednu z hlavních rolí má hrát i Francouz.

Reklama

Související témata: