Hlavní obsah

Jedna střela, tři tyče. Magický puk řádil ve Winnipegu. A video potvrdilo gól

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opatrnosti není nikdy dost. Ale že by se tímto pořekadlem řídili hokejisté Winnipegu a Colorada? To tedy ne. Víc gólů v prvním zápase série play off NHL padlo jen dvakrát v ofenzivně opulentních 80. letech. Jets doma přetlačili soupeře z Avalanche v poměru 7:6. Přispěla k tomu i záhadná trefa jejich kapitána.

Foto: James Carey Lauder, Reuters

Hokejisté Winnipegu se radují z branky

Článek

Adam Lowry v úvodu třetí třetiny u mantinelu složil Mikko Rantanena, dostal přihrávku na hokejku a zakončoval kolem gólmana Alexandra Georgijeva. Jeho střela trefila levou tyč, odrazila se do pravé, puk se na okamžik postavil a kolem brankové čáry opsal lehounký oblouček, než zase narazil do levé tyčky a směřoval do brankoviště, odkud ho odpálil Nathan MacKinnon.

Lowry jásal, diváci slavili navýšení náskoku na 5:3, hra však pokračovala a rozhodčí jeli kontrolovat záznam.

„Upřímně, z mého úhlu pohledu jsem měl pocit, že vidím kus bílého ledu mezi čárou a pukem. Ale když se teď dívám na opakovaný záběr, říkám si: Proč jsem si byl tak jistý? Přitom když jsem se vracel na lavičku, zdálo se mi, že to bylo úplně jasné. Člověk ale nikdy neví. Čekání na potvrzení gólu bylo trochu napjaté,“ líčil Lowry.

Fanoušci Colorada měli s potvrzujícím verdiktem trochu problém. Horní kamera totiž nebyla umístěna v dokonalém úhlu, kde horní tyčka kryje brankovou čáru. Před lety na mistrovství světa v Rize 2006 takhle sudí uznali Slovincům gól proti Česku, když se puk odrazil od jedné tyče do druhé a ven. Z vrchního pohledu to přitom vypadalo, že je snad pět centimetrů za čarou, což odporuje fyzikálním zákonům. Ale mohla za to jen špatně postavená kamera.

NHL však zveřejnila záběr, kde je puk jasně za čarou, takže dohady poměrně rychle ustaly. A domácí přes závěrečný nápor Colorada udrželi náskok.

„Tohle se teda moc často nevidí, aby puk mezi tyčemi opsal takovou dráhu,“ kroutil hlavou i Lowryho spoluhráč Kyle Connor.

V základní části Winnipeg porazil Colorado ve všech třech vzájemných zápasech s celkovým skóre 17:4, ale panovaly obavy, jak si poradí s druhým nejproduktivnějším hráčem sezony MacKinnonem. Ten měl v utkání sice bilanci 1+1, ale činil se i jeho strážce z řad Jets, kterým byl právě Lowry, jenž se trefil dvakrát.

V první a třetí třetině navíc padlo po šesti gólech. A to proti sobě stáli dva brankáři s největším počtem výher v základní části. Domácí Connor Hellebuyck jich nastřádal 37, hostující Georgijev ještě o jedno víc. Svou pověst si ale pošramotil jen Rus z Colorada, který pustil sedm z 23 střel a měl úspěšnost zákroků 69,6 procenta. Hellebuyck mezitím zlikvidoval 40 střel hostů. Jets tak vyhráli i šestatřicátý zápas v sezoně, v němž dali čtyři a více gólů.

V noci na pondělí ale slavili i díky puku, který snad někdo posypal hvězdným prachem.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.