Hlavní obsah

Jeník je gólový specialista na Sharks. Pěsti tentokrát nechal odpočívat

Kdyby tak všechny zápasy byly proti San Jose... Jan Jeník v noci na čtvrtek nastoupil k sedmému utkání v NHL a svou gólovou sbírku díky dvěma trefám rozšířil už na 4 kousky. Všechny je přitom nasázel do sítě Sharks!

Foto: Mark J. Rebilas, Reuters

Jan Jeník (vlevo) v zápase proti San Jose

Článek

Loni v květnu v závěru základní části skóroval při power play hned při své premiéře na velkém jevišti, o den později trefil branku Sharks, i když v ní stál ruský gólman Melničuk.

Do prvního týmu Coyotes však v této sezoně Jeník nahlédl jen marginálně v listopadu a v prosinci. Další absence Arizony v play off spolu s rozsáhlou marodkou v útoku ale donutily management Coyotes povolat z farmy v Tucsonu právě Jeníka.

Už v zápase s Edmontonem měl čtyři střely na branku, ale góly si schoval až na oblíbené Sharks!

"Na ledě bylo hodně emocí. Jsme rádi, že se nám podařilo vyhrát, ale přišli jsme o nejlepšího hráče," litoval Jeník vážného zranění Claytona Kellera.

Proti San Jose nastoupil rodák z Nymburka od začátku jako centr třetí lajny, oba góly mu ovšem připravil veterán ze druhého útoku Phil Kessel.

Pod ten první se kiksem podepsal i obránce Sharks Ryan Merkley, který sebou praštil za brankou a Jeník měl sám před gólmanem Jamesem Reimerem dost času i místa. Při druhém gólu, jenž se při výhře 5:2 počítal jako vítězný, si zpracoval skákavý puk a znovu se trefil neomylně.

Fyzické konfrontace se nebojí

„Honza je všestranný hráč. Šikovný v osobních soubojích se skvělou střelou," připomněl Jeníkův agent Michal Sivek. "Ale taky dokáže být provokatér, dostat se pod kůži a nebojí se ani shodit rukavice a pomlátit se s největšími tvrďáky soupeře..."

Právě kvůli tomu Jeník v utkání nastoupil s celoobličejovým krytem z plexiskla. V polovině března totiž utrpěl zlomeninu nosu v AHL při pěstní potyčce s Jacobem McGrewem z farmářského týmu San Jose Barracuda.

Pro Jeníka to byla čtvrtá bitka v sezoně, jednu si střihnul i v NHL před koncem minulého roku s Jonahem Gadjovichem ze Sharks.

Fyzické konfrontace se mladík, který má 185 centimetrů a 84 kilogramů, rozhodně nebojí. A navíc má na farmě v Tucsonu i velmi slušnou produktivitu (16+23 ve 46 zápasech).

"Je prostě takový, jakého ho tým v danou chvíli potřebuje. To je jeho neskutečná výhoda," řekl Sivek.

Arizona ovšem zažívá celkově bídnou sezonu. Klubu také pomalu končí nájem v Gila River Areně v Glendale a Coyotes od podzimu najdou azyl v univerzitní hale s kapacitou pouhých 5 tisíc diváků. Pokud bude opakovat výkony jako v zápasech proti Sharks, zahraje si v ní i všestranný Jeník, který má smlouvu ještě na příští sezonu.

Reklama