Hlavní obsah

New Jersey - NY Rangers 4:0Stav série 4:3Jezdci na konci cesty. Palát pomohl k výhře Devils dvěma přihrávkami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až sedmá bitva mezi New Jersey Devils a New York Rangers definitivně rozhodla. Posledním postupujícím do 2. kola play off NHL jsou hokejisté New Jersey, kteří zdolali soupeře 4:0 a celou sérii vyhráli 4:3 na zápasy. Dvěma asistencemi se na výhře Ďáblů podílel český útočník Ondřej Palát, jenž byl vyhlášen druhou hvězdou utkání. Čisté konto udržel díky 31 zákrokům švýcarský brankář Akira Schmid, který mezi tyčemi znovu dostal přednost před Vítkem Vaněčkem. Dalším soupeřem New Jersey ve Stanley Cupu budou hokejisté Caroliny.

Český útočník New Jersey Ondřej Palát s pukem, sleduje ho obránce New York Rangers Niko Mikkola.Video: Sport.cz

 
Článek

Schmid udržel druhou nulu v aktuálním play off, Devils se do druhého kola prodrali poprvé od roku 2012. New Jersey v polovině zápasu poslal do vedení Michael McLeod, jenž v oslabení využil perfektní práce Ondřeje Paláta. Český forvard při napadání obral o puk rozehrávající dvojici Adam Fox, Chris Kreider, šikovně se proháčkoval od mantinelu a předložil puk volnému McLeodovi. Ten si sám před gólmanem Igorem Šesťorkinem poradil náramně. Vyhnul se mu bekhendovou kličkou a trefou do odkryté části branky otevřel skóre.

"Jen jsem se snažil získat puk. Když se mi to povedlo, měl jsem trochu prostoru a všiml jsem si Michaela. Posunul jsem puk k němu a on mazácky zakončil. Krásný gól," řekl o první brance Palát.

Druhou nahrávku si Palát schoval do 55. minuty. V obranném pásmu přistrčil puk rozjetému Jacku Hughesovi, ten v přečíslení tři na jednoho nabil Eriku Haulovi a finský útočník svým čtvrtým gólem v play off zvýšil na 3:0. Ještě před Haulou se prosadil Tomáš Tatar a skóre trefou do opuštěné branky uzavřel Jasper Bratt.

Role Patrika Eliáše v příchodech Vaněčka s Palátem do New JerseyVideo: Sport.cz

"Věříme jeden druhému. Minulý rok nás limitovala zranění, ale už tehdy byla v týmu síla. Máme v kádru spoustu rychlých hráčů. Je těžké nás zastavovat," řekl kapitán Devils Nico Hischier.

Palát k prvnímu postupu New Jersey po 11 letech pomohl pěti body a v dosavadním průběhu play off je třetím nejproduktivnějším hráčem týmu. Ve vyřazovacích bojích nasbíral 99 bodů a útočí na stobodovou hranici jako čtvrtý Čech po Jaromíru Jágrovi, Davidu Krejčím a Patriku Eliášovi.

Foto: Frank Franklin II, ČTK/AP

Útočník New Jersey Ondřej Palát se raduje z gólu v sérii proti New York Rangers.

Dvaatřicetiletý český útočník opět potvrdil pověst hráče, jehož výkony rostou s důležitostí zápasu. Kromě dvou asistencí se činil také v defenzívě. Zblokoval dvě střely a s třemi získanými puky byl spolu s Timem Meierem a Jegorem Šarangovičem nejlepším hráčem New Jersey. "Není to o mně, ani o žádném jiném jednotlivci. Je to o celém týmu," uvedl Palát

Devils do série vstoupili dvěma domácími prohrami 1:5 a zdálo se, že jejich první účast v play off po pěti letech rychle skončí. Třetí tým základní části se ale obdivuhodně zvedl a z nepříznivé situace se dokázal vymanit. "Je působivé, jak jsme se dokázali adaptovat na play off a změnili celou svou hru. Jsem hrdý na to, jak tým po prvních dvou zápasech zareagoval a herně vyrostl," řekl Palát.

Který přestup nejvíce pomohl New Jersey mezi elitu NHL? Diskuse z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Velký podíl na zvratu v sérii měl brankář Schmid, jenž po druhém zápase nahradil Vítka Vaněčka. Švýcarský gólman v pěti zápasech inkasoval jen sedm branek a udržel dvě čistá konta. "Dnes odchytal skvělý zápas a celkově má za sebou výbornou sérii. Jeho výkony byly důležitým faktorem našeho postupu," chválil dvaadvacetiletého Švýcara trenér Lindy Ruff.

Hokejový pořad Příklep s útočníkem Caroliny Martinem Nečasem.Video: Sport.cz

Ve čtvrtfinále se New Jersey střetne s Carolinou. V základní části na sebe oba týmy narazily čtyřikrát, přičemž dvakrát se radovali Devils a dvakrát Hurricanes. "Dnešek si užijeme, ale zítra se vrátíme a začneme se připravovat na Carolinu. Čeká nás těžký soupeř, proti němuž bude třeba využít zkušenosti, které jsme získali v sérii s Rangers," řekl Palát.

Výsledek utkání 1. kola play off NHL:
Východní konference - 7. zápas:
New Jersey - NY Rangers 4:0 (0:0, 2:0, 2:0)
Branky: 30. M. McLeod (PALÁT), 36. Tatar, 55. Haula (PALÁT), 57. Bratt. Střely na branku: 24:31. Diváci: 17 241. Hvězdy zápasu: 1. Schmid, 2. PALÁT, 3. M. McLeod (všichni New Jersey). Konečný stav série: 4:3.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Play off NHL 2022/2023

  • 1. kolo

  • Boston - logo Boston Florida - logo Florida
    3 : 4
  • Toronto - logo Toronto Tampa Bay - logo Tampa Bay
    4 : 2
  • Carolina - logo Carolina NY Islanders - logo NY Islanders
    4 : 2
  • New Jersey - logo New Jersey NY Rangers - logo NY Rangers
    4 : 3
  • Las Vegas - logo Las Vegas Winnipeg - logo Winnipeg
    4 : 1
  • Edmonton - logo Edmonton Los Angeles - logo Los Angeles
    4 : 2
  • Colorado - logo Colorado Seattle - logo Seattle
    3 : 4
  • Dallas - logo Dallas Minnesota - logo Minnesota
    4 : 2
  • Čtvrtfinále

  • Florida - logo Florida Toronto - logo Toronto
    4 : 1
  • Carolina - logo Carolina New Jersey - logo New Jersey
    4 : 1
  • Las Vegas - logo Las Vegas Edmonton - logo Edmonton
    4 : 2
  • Seattle - logo Seattle Dallas - logo Dallas
    3 : 4
  • Semifinále

  • Florida - logo Florida Carolina - logo Carolina
    4 : 0
  • Las Vegas Knights - logo Las Vegas Knights Dallas - logo Dallas
    4 : 2
  • Finále

  • Florida Panthers - logo Florida Panthers Las Vegas Knights - logo Las Vegas Knights
    1 : 4