Hlavní obsah

Kanadské hvězdě NHL hrozí, že přijde o olympiádu. Svaz si sype popel na hlavu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kanadský hokejový svaz vydal prohlášení, že všech 22 hráčů z reprezentace z roku 2018 zůstává suspendováno. Pět hráčů z tehdejšího týmu do 20 let je totiž obviněno ze sexuálního napadení. Součástí mužstva byl i hvězdný obránce Cale Makar. Ten sice obviněn není, přesto mu hrozí, že přijde o zimní olympijské hry v roce 2026, kam se po dvanácti letech vrátí hráči z NHL.

Foto: John E. Sokolowski, Reuters

Cale Makar se dostal do hodně nepříjemné situace

Článek

Policie v ontarijském Londonu se případem zabývá od roku 2022, kdy vyšlo najevo, že se kanadský hokejový svaz dohodl na mimosoudním vyrovnání s ženou, která tvrdila, že ji na oficiální akci osm členů reprezentace do 20 let sexuálně napadlo v hotelovém pokoji.

Obviněni zatím byli Carter Hart z Philadephie, Michael McLeod a Cal Foote z New Jersey, Dillon Dube z Calgary a Alex Formenton působící ve švýcarském Ambri-Piotta. Účastnit se programu asociace Hockey Canada, tedy i reprezentace, však má už téměř rok zakázáno celý tehdejší tým včetně Calea Makara, 25letého hvězdného beka Colorada.

Pokud se případ nestihne do dvou let vyřešit, Makarovi hrozí, že se nebude moci účastnit olympiády v Miláně a Cortině d'Ampezzo. Vítěz Stanley Cupu z roku 2022 už od začátku jakoukoliv účast razantně odmítá. „Celou dobu jasně říkám, že jsem tam nebyl. Nemohu to víc zdůraznit, že jsem akce nebyl součástí,“ řekl Makar před začátkem All-Star Game NHL v Torontu.

Je však možné, že se už za rok v reprezentaci objeví na turnaji čtyř nejlepších národních týmů, jenž příští sezonu plánuje NHL. O tom, kdo se bude moci zúčastnit této akce, která se obejde bez českého výběru, totiž bude rozhodovat právě slavná zámořská soutěž. „Tenhle turnaj je náš. Budou platit naše pravidla, ne pravidla Hockey Canada,“ řekl zástupce šéfa NHL Bill Daly.

Celá kauza ohledně údajného sexuálního napadení vrhla na organizaci Hockey Canada špatné světlo. Federální vláda svazu zastavila finanční podporu, spolupráci s organizací přerušili i někteří sponzoři. Kvůli aféře rezignovalo celé vedení svazu.

„Uvědomujeme si, že v minulosti jsme byli příliš pomalí, abychom jednali. Abychom dosáhli smysluplné změny, kterou od nás Kanaďané očekávají, musíme pilně a urychleně pracovat na tom, že zavedeme nezbytná opatření, abychom znovu získali jejich důvěru,“ uvedla ve včerejším prohlášení Katherina Hendersonová, prezidentka a výkonná ředitelka Hockey Canada.

„Musíme poskytovat všem účastníkům bezpečné, přívětivé a inkluzivní prostředí na ledě i mimo něj,“ dodala Hendersonová. Svaz zavedl povinnost, že všichni hráči, trenéři i zaměstnanci národního týmu musí absolvovat školení o sexuálním násilí. „Hockey Canada po celou dobu vyšetřování plně spolupracuje s policií a jsme odhodláni pokračovat v podpoře právního procesu,“ stojí také v prohlášení.

Reklama