Hlavní obsah

Kanadské týmy NHL již nejsou chudými příbuznými amerických

NEW YORK

Kanadské týmy NHL přestávají být chudšími sousedy amerických klubů. V minulosti se potýkaly s finančními problémy a potřebovaly mimořádné dotace, některé se dokonce přesunuly do Spojených států. Nyní díky slábnoucímu americkému dolaru vydávají méně na výplaty hráčů a snižují své dluhy, uvedl deník The New York Times.

Článek

Kanadský dolar vůči americkému od roku 2002 posílil o polovinu a obě měny se blíží paritě. Šestice kanadských klubů NHL, které podle pravidel soutěže vyplácejí hráčům mzdy v amerických dolarech, tak zaznamenává významné úspory. "Kanadské týmy se z velmi slabých během krátké doby staly rodinným stříbrem," podotkl Rob Tillis ze společnosti Inner Circle Sport, jež se specializuje na poradenství sportovním týmům.

Z bohatnoucích kanadských týmů přitom prosperuje celá soutěž. Podle časopisu Forbes díky nim dosahuje největších zisků za posledních deset let. Žebříček týmů ligy podle ohodnocení, jejž časopis zveřejnil v listopadu, vede Toronto Maple Leafs. V první desítce jsou ještě Montreal Canadiens a Vancouver Canucks. Šest kanadskýchtýmů pak podle některých odhadů vytváří třetinu obratu třicetičlenné ligy.

NHL se možná vrátí do Quebeku a WInnipegu

Kanadskou část ligy, pro niž kdysi vedení NHL muselo zřídit zvláštní podpůrný fond, proto nyní zřejmě čeká expanze. Podle komisionáře soutěže Garyho Bettmana by tak své zástupce v nejvyšší zámořské hokejové soutěži mohl znovu mít Quebec i Winnipeg. Obě města o své týmy kvůli jejich finančním problémům přišla v 90. letech.

NHL sice podle newyorského deníku dává přednost stabilitě měnových kurzů, na druhou stranu uznává, že posilující kanadský dolar umožnil oživit některé týmy, což je pro ligu dobré. Týmy využily úspory, jež přinesl výhodnější kurz, například na zvýšení platů hráčů, trenérů či skautů. Jiné díky nim snížily své ztráty. Vancouver kromě jiného opravil šatny a sedadla ve své aréně.

Deník The New York Times nicméně připomněl, že silnější kanadský dolar automaticky neznamená lepší výsledky na ledě. Tým Ottawa Senators se například v uplynulé sezoně poprvé po 12 letech nedostal do play off. Následný výpadek příjmů ze vstupného pak smazal všechny zisky z výhodného kurzu vůči americkému dolaru.

Reklama

Související témata: