Hlavní obsah

Kane chtěl z Chicaga pryč, nakonec zůstává. Proč hvězda Jestřábů toužila změnit působiště?

Celou kariéru v NHL strávil doposud v Chicagu, se kterým získal třikrát Stanley Cup. Jednička draftu roku 2007 Patrick Kane však pomýšlela na změnu působiště, když viděla, jak se kádr Chicaga z gruntu přebudovává. V týmu Jestřábů se udály různé rošády a slavnému forvardovi zjevně došla trpělivost, byť sám před nedávnem deklaroval, že je na přestavbu týmu připravený. Nakonec se přes avizované úvahy rozhodl v týmu setrvat.

Foto: Profimedia.cz

Patrick Kane chtěl v NHL poprvé měnit dres

Článek

Chicago Blackhawks prochází určitou obměnou, a to nikoliv malou. Tým v posledních dnech opustili například Alex DeBrincat, Adam Gaudette, Erik Gustafsson či český útočník Dominik Kubalík, který od nové sezony zakotví u Rudých křídel v Detroitu. To se nelíbilo lídrovi Chicaga Patricku Kaneovi, který tak kvůli těmto událostem chtěl poprvé v kariéře v NHL změnit dres. Ale rozhodl se prozatím v mančaftu zůstat. Do Chicaga se z českých řad z Toronta stěhuje brankář Petr Mrázek.

Kane se před pár dny nechal slyšet, že mu přestavba týmu nijak nevadí. Když se začaly šířit spekulace o jeho potenciálním odchodu z Chicaga, řada týmů se na oporu mužstva ptala. Bylo jim sděleno, že se přesun nekoná. K němu by došlo pouze v průběhu příští sezony a záleželo by na tom, jestli by se sám zkušený hokejista rozhodl přestoupit do jiného klubu NHL.

Navzdory všem změnám, které se v celku Blackhawks udály, chtěl Kane jinam. Ale kam? V ročnících 2015/2016 a 2016/2017 si perfektně notoval v lajně s Artěmijem Panarinem, jenž nyní působí v New Yorku Rangers. Právě Manhattan by měla být vysněná destinace třiatřicetiletého pravého křídelníka, pokud by se v zámoří odhodlal ke změně. To by ale vůbec nebyla jednoduchá záležitost. Jeho kontrakt na 10,5 milionů ročně má vypršet příští sezonu, z čehož vyplývá, že by si Chicago muselo ponechat značnou část Kaneova platu.

Americký útočník zatím působí u Jestřábů celou kariéru. V roce 2007 si ho jako jedničku draftu vybralo právě Chicago. Ve svém premiérovém ročníku v nejlepší hokejové lize světa odehrál v základní části všech 82 utkání, kde se blýskl 72 body za 21 branek a 51 asistencí. V téže sezoně nosil na dresu dokonce „A" jakožto asistent kapitána. Kane je idolem mnoha hokejistů. V mládí měl za vzor českého brankáře Dominika Haška, proti kterému ve své první a poslední Haškově sezoně skóroval z trestného střílení.

Důkazem, že Kane je opravdu všestranným hokejistou, je, že ve své kariéře zaznamenal jak mnoho týmových úspěchů, tak i těch individuálních. Může se pyšnit ziskem tří Stanley Cupů. V roce 2016 přidal k nejcennější trofeji i Art Ross Trophy, když ovládl kanadské bodování základní části se 106 body (46+60). Dále obdržel Ted Lindsay Award od hráčské asociace NHLPA jakožto nejlepší a nejužitečnější hráč týmu. Svůj excelentní ročník ještě zpečetil Hart Memorial Trophy jako nejužitečnější hráč celé soutěže.

O tři roky dříve se mu podařilo získat Conn Smythe Trophy za nejlepší výkony ve vyřazovacích bojích, který korunoval ziskem svého prvního Stanley Cupu. V roce 2018 byl vyhlášen také nejproduktivnějším hráčem světového šampionátu v Kodani. Tam si se spoluhráči z týmu USA navlékl na krk bronzové medaile.

Reklama

Související témata: