Hlavní obsah

Kaut se vrací do prvního týmu Colorada, Jeník míří z Arizony na farmu

Český hokejový útočník Martin Kaut je po deseti dnech zpět v prvním týmu Colorada Avalanche, kam se přesunul z farmářského celku Colorado Eagles. Na farmu do Tucsonu se naopak z prvního týmu Arizony vrací útočník Jan Jeník.

Foto: David Zalubowski, ČTK/AP

Martin Kaut v dresu Colorada (vpravo) brání Dereka Forborta z Bostonu.

Článek

Třiadvacetiletý Kaut v této sezoně za letošního vítěze Stanleyova poháru odehrál 18 zápasů a připsal si v nich tři body za gól a dvě asistence. V AHL za Eagles nasbíral odchovanec Žďáru nad Sázavou v tomto ročníku pět bodů za čtyři trefy a jednu přihrávku.V minulé sezoně sehrál za Colorado v NHL šest utkání v základní části a nebodoval. Nefiguruje mezi držiteli Stanleyova poháru, na který celek z Denveru v červnu dosáhl.

Celkově má Kaut v nejlepší lize světa na kontě 38 utkání a šest bodů (3+3). Avalanche si jej vybrali v roce 2018 v prvním kole draftu na 18. pozici. Celou sezonu po draftu strávil v AHL v týmu Eagles.

Debutu v NHL se dočkal v ročníku 2019/20. V AHL má za čtyři roky na kontě 169 zápasů v základní části a 96 bodů (46+50). V play off v 15 duelech třikrát skóroval a na pět gólů přihrál.

Foto: Profimedia.cz

Jan Jeník v dresu Arizony (vlevo) na archivním snímku z přípravného zápasu s Vancouverem.

Jedna porážka a zpět na farmu

Jeník za Coyotes nastoupil poprvé v této sezoně NHL v sobotním domácím utkání s Buffalem při porážce 2:5. Na ledě strávil tři minuty a 59 sekund a inkasoval čtyři trestné minuty.

Dvaadvacetiletý odchovanec Nymburka v minulých dvou sezonách sehrál za Arizonu v NHL 15 zápasů a připsal si pět bodů za čtyři branky a jednu asistenci. V AHL v této sezoně zaznamenal ve 23 zápasech 14 bodů za pět gólů a devět přihrávek.

Arizona draftovala Jeníka v roce 2018 ve třetím kole na 65. místě. V NHL debutoval v závěru ročníku 2020/21, kdy nastoupil v posledních dvou zápasech a v obou skóroval. V minulé sezoně dostal v NHL příležitost ve 13 duelech, vstřelil dva góly a na jeden přihrál.

Před odchodem do Hamiltonu do OHL v sezoně 2018/19 absolvoval účastník dvou mistrovství světa dvacítek a jednoho MS osmnáctek v extralize 16 utkání za Liberec a připsal si dvě přihrávky. Sezonu 2020/21 zahájil v druhé finské lize v týmu Ketterä Imatra.

Reklama

Související témata: