Hlavní obsah

Klapka a jedeme. Rodina to z Prahy stihla, k debutu v NHL gratuloval i Šmíd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Větší zápas, než je Bitva o Albertu s Edmontonem, pro hokejisty Calgary v NHL neexistuje. A aby tomu víkendovému dodali Flames patřičnou „vejšku“, vyslali v něm proti Oilers do akce i dvoumetrového Adama Klapku. Do této zámořské sezony tak naskočil 32. český hráč.

Foto: Sergei Belski, Reuters

Levý křídelník Calgary Adam Klapka ve svém prvním zápase v NHL proti Edmontonu.

Článek

Debut to byl skromňoučký. 8 střídání vyšlo na 6 minut a 6 sekund, během nichž dlouhán z Prahy rozdal ale i 4 hity. Na střídačce pak možná hledal očima v hledišti své blízké, kteří neváhali a doletěli do Kanady, aby sledovali Klapkovu premiéru přímo v Saddledomu.

„Riskli to a vyrazili z Prahy, když jsem byl povolán do prvního týmu. Možnost vidět, jak hraju první zápas v NHL, je jen jedna, to už se neopakuje. Jsem za to moc rád, že jsou tu,“ líčil Klapka před utkáním.

Svého prvního startu v nejlepší lize světa se odchovanec Slavie dočkal během druhého roku vv Calgary. V AHL mezitím odehrál za Wranglers, kteří jsou doma ve stejné hale jako Flames, celkem 93 zápasů (23+23).

Už od bývalého kouče Darryla Suttera přitom slyšel chválu. Klapka totiž na svou výšku 203 cm, která z něj dělá nejvyššího hráče historie Flames (!), disponuje i nadprůměrnou technikou a vynikající koordinací. Což ocenil také současný trenér Calgary Ryan Huska.

Ve svých prvních minutách v NHL ale Klapka nevymýšlel žádné chytristiky. „Chci hrát svůj nejlepší hokej, to znamená jednoduše a co nejblíž k brance,“ plánoval člen čtvrté formace.

Oilers jsou však na vlně, a i když se domácí gólman Dan Vladař překonával, připsali si v Calgary už třináctou výhru (3:1) v řadě. „Frustrující,“ ulevil si český brankář, ačkoli jeho krajan svůj velký den popisoval jako nejlepší v životě…

Klapkovi na dálku blahopřál také jeho parťák z působení v Liberci Ladislav Šmíd, který si v NHL zahrál za Edmonton i Calgary. „Nic lepšího, než Bitva o Albertu už není! (Adam) je živoucím důkazem toho, že sny se plní, pokud je člověk ochotný se obětovat a makat na sobě. Jsem na něj moc pyšný,“ sepsal bývalý obránce na síti X.

Mnohokrát Klapka během své kariéry slyšel vtipy o své „nehokejové“ postavě, ale zabejčil se a uspěl.

„Velkou motivací je pro mě Zdeno Chára, který má trochu podobný příběh jako já. Jako mladšího ho dlouho přehlíželi. Až později si ho zamilovali a byl to nejlepší obránce v NHL,“ líčil Klapka, který v květnu 2022 uzavřel s Flames dvouletý kontrakt. Teď už se přehlédnout nenechá.

Reklama

Související témata: