Hlavní obsah

Pasta v pasti? Bráníme ho výborně, říkají v Torontu. Něco je špatně, hraje na 65, 70 procent, diví se bývalý kouč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyři body (2+2) za pět zápasů. Není to průšvih, ale pro hokejistu kalibru Davida Pastrňáka ani vyložené terno. V pátém duelu prvního kola play off s Torontem vyšel bostonský útočník naprázdno a Maple Leafs věří, že v noci na pátek sérii srovnají na 3:3.

Foto: Charles Krupa, ČTK/AP

David Pastrňák z Bostonu před brankářem Toronta Josephem Wollem

Článek

Fanoušci Bruins začínají mít nepříjemné mrazení. Stejně jako loni proti Floridě, kdy Boston vypadl v sedmi zápasech, jejich oblíbený tým přivezl z venkovních utkání dvě výhry a stav 3:1. Doma však postup neuhrál a poslední nemastné vystoupení vzbudilo obavy.

„Pořád jsem rozčílený. Nechápu a neakceptuji náš výkon, takže budu podrážděný až do dalšího utkání. Když se v životě nepoučíte, tak si některé věci můžete zopakovat,“ hudral kouč Bruins Jim Montgomery, který před odletem do Toronta uspořádal v tréninkové hale týmový mítink. „Spoustu věcí jsme potřebovali vidět a slyšet,“ souhlasil bek Charlie McAvoy.

Pastrňák měl sice minule 4 střelecké pokusy na branku Josepha Wolla, ale rozhodně nepřipomínal hráče, ze kterého měli Maple Leafs před startem série největší obavy. „Hráči jako Pastrňák si najdou cestu, když jim to umožníte. Když se ale podíváte na góly, které jsme od něj dostali, tak jeden byl po buly a druhý po chybě ve středním pásmu. Jinak jsme ho dokázali uhlídat. Moc jsme mu toho nedali,“ pochvaloval si kouč Toronta Sheldon Keefe, který přitom sám postrádá nejlepšího střelce základní části Austona Matthewse.

Pastrňák se v pěti utkáních play off zatím dostal jen ke třem zakončením z prostoru před brankovištěm, ze střední vzdálenosti pálil dvakrát. Nejvíce střílel od levého mantinelu, ovšem málo nebezpečně. Úbytek šancí souvisí i s výraznou změnou stylu, kterou si bostonské číslo 88 před startem play off naordinovalo.

„Hodně jsem omezil ztráty. Na to jsem se soustředil, což s sebou nese i fakt, že nejste u tolika nebezpečných akcí. Když ze své hry vyřadíte riziko, tak to dává smysl. Proto se nedostávám tolik do ofenzivy. Ale jsem s tím naprosto smířený,“ prohlásil Pastrňák, od kterého se však útočné manévry očekávají. Což je u hráče, který v základní části nasbíral zdaleka nejvíc bodů z Bruins (110), logické. V play off jsou ale produktivnější kapitán Brad Marchand (3+5) a Jake DeBrusk (3+2). Víc gólů (3) dal i Trent Frederic.

„Pasta“ ale má své důvody. V základní části měl nejvíc „odevzdaných puků“ (98) ze všech hráčů NHL. Ve čtyřech úvodních zápasech proti Torontu jenom jeden.

„Soustředím se na detaily, zejména na obranu a omezení rizika, což se mi dařilo. Nedostávám se do tolika příležitostí, ale pořád jich mám dost. A s přibývajícími zápasy jich bude přibývat,“ myslí si Pastrňák.

Nad jeho výkony se ale pozastavil bývalý hráč Bruins, jejich pozdější kouč a také generální manažer New York Islanders Mike Milbury: „Něco není v pořádku. On, který si hokej vždycky užívá, najednou vypadá nešťastně. Nevím ale, co je příčinou.“

Potyčku s Torontem by ale Boston každopádně rád utnul při nejbližší příležitosti. Aby se zase nevynořily temné stíny minulosti.

„Jestli Bruins vyhrají sérii nebo ne, je irelevantní. Když váš nejlepší útočník hraje na 65, 70 procent své kapacity, tak to daleko nedotáhnete. Na Pastovi je vidět, že je z nějakých důvodů mimo,“ tvrdil Milbury.