Hlavní obsah

Krejčí? Nespěcháme. V Bostonu vznikají paralelní soupisky a čeká se horké léto

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

65 výher, 135 bodů, Presidents' Trophy. Bostonský hokej zažil historickou základní část NHL. Před play off Bruins ještě posílili a stejně jim po minulé sezoně zůstala na patře hořká pachuť. Drtič soupeřů a největší favorit na Stanley Cup senzačně vyhučel už v prvním kole s Floridou. A vyhlídky na další rok tak optimistické nejsou.

Foto: Profimedia.cz

Bostonští David Krejčí (46) a David Pastrňák (88) na snímku z rozbruslení před zápasem s Carolinou.

Článek

Boston čekají nevyhnutelné změny. Z letošní soupisky má osm hokejistů (včetně Davida Krejčího a Tomáše Noska) status nechráněného volného hráče a další skupinka (včetně Jakuba Lauka) patří k chráněným volným hráčům

Generální manažer Don Sweeney nemusí mít starost o beky, na příští sezonu jich má pod smlouvami sedm (včetně Jakuba Zbořila). Jak budou vypadat jednání s útočníky ale hodně ovlivní rozhodnutí prvních dvou centrů - kapitána Patrice Bergerona a Krejčího, oběma je 37 let.

Sweeney už prohlásil, že na oba veterány nemíní tlačit a hodlá zatím sestavovat jakési paralelní soupisky, z nichž jen některé budou s Krejčím a Bergeronem, případně jedním z nich, počítat.

Zůstane český útok Bostonu pohromadě? A jaká je situace dalších českých Medvědů? Pasáž z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

„Už jsme to takhle dělali během minulého roku," připomněl Sweeney. „Máme tady ale kluky, kteří měli velice úspěšnou základní část a na nich budeme dál stavět. Časové plány týkající se Davida a Patrice ovšem míníme plně respektovat," tvrdil Sweeney. Respektovat ale musí i necelých 5 milionů dolarů, které má pod platovým stropem na příští ročník. A bude to z jeho strany vyžadovat hodně ekvilibristiky, aby sestavil tým, který to v play off může dotáhnout dál než letos.

Už u toho podle všeho nebudou Dmitrij Orlov a Tyler Bertuzzi, jež bostonský GM přivábil před uzávěrkou trejdů. Na to mu dolary nestačí. Ale šikovnými přesuny může alespoň částečně naplnit platovou kasičku.

Co bude s Krejčím? Tohle je jeho poslední sezona, soudí novinář. Diskuse z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Mluví se o odchodu některého z obránců: Brandona Carla (4,1 milionů USD), Matta Grzelcyka (3,7 milionu) či Mikea Reillyho (3 miliony), ale překvapivě se zmiňuje i jméno gólmana Linuse Ullmarka (5 milionů). Ten sice pravděpodobně vyhraje Vezina Trophy, jenže ve vyřazovací části brzy třicetiletý gólman už zdaleka tak přesvědčivý nebyl. V záloze má Boston o šest let mladšího Jeremyho Swaymana, jenž však zase nemá podepsáno...

„Změny přijdou," odtušil Sweeney. „Může to znamenat, že nasadíme i mladší hráče."

Dostal vyhazov kvůli alkoholu, teď vede Boston za Stanleyovým pohárem. Pasáž z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Jedním z nich je také 23letý Lauko, který v uplynulé sezoně naskočil za Bruins do 23 zápasů (4+3). I s omezeným časem na ledě byl důležitým členem čtvrté či třetí lajny. Zdobila ho agresivita, důraz u mantinelů. Vlastnosti, které ale v sérii s Panthers z hráčů Bostonu trochu vyprchaly.

„Chci jen ukázat trenérskému štábu a vedení, že se na mě kluci můžou spolehnout," tvrdil Lauko. Otázkou je, jaké s ním má Sweeney plány. „Má za sebou skvělou sezonu. I na farmě hrál výborně," přimlouval se kouč Bruins Jim Montgomery

Bostonského GM čeká krušné léto. Pokud by si chtěl pořídit výraznější útočníky s ambicí na první dvě formace, nemá za to případným protějškům ani moc co nabídnout. Letos ani příští rok nebudou mít Bruins volbu v prvním (ani ve druhém) kole draftu, jelikož je použili na příchody Garneta Hathawaye z Washingtonu a Bertuzziho z Detroitu.

Bude toho dost, co Bruins potřebují vyřešit. Šest Čechů v jejich kádru už také patrně neuvidíme. Ale okno pro zisk Stanley Cupu by se před Bostonem ještě přibouchnout nemuselo.

Reklama