Hlavní obsah

Legenda na odchodu z Devils? Je to možné, přestupu bych nebránil, ujistil Brodeur

Newark/Praha

Už jednadvacátou sezónu stráží Martin Brodeur branku hokejistů New Jersey, dres jiného týmu v NHL nikdy neoblékl, je žijící ikonou Devils. Jenže to se teď může změnit. „Je právem týmu rozhodnout, co je pro něj nejlepší,“ říká jednačtyřicetiletý kanadský gólman k zámořským spekulacím ohledně jeho možné výměny do jiného týmu.

Foto: Ed Mulholland, Reuters

Martin Brodeur v brance New Jersey inkasuje gól z hole Matse Zuccarella (zcela vlevo) z NY Rangers.

Článek

Společně s Jaromírem Jágrem a Petrem Nedvědem patří Brodeur mezi tři poslední aktivní hráče z prvního kola draftu v roce 1990. Během své oslnivé kariéry vylepšil „nedostižný" rekord v počtu čistých kont legendárního Terryho Sawchuka, nastřádal nejvíc vítězství i zápasů ze všech gólmanů v historii NHL, dvakrát slavil s Javorovými listy olympijské zlato, třikrát zdvihl nad hlavu Stanleyův pohár a čtyřikrát přebíral Vezinovu trofej pro nejlepšího brankáře soutěže. I dnes ještě uvádí soupeře svými zákroky v zoufalství, tu a tam však také skončí za jeho zády střela, kterou by dříve nepustil.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

Statistiky v sezóně hovoří neúprosně: 2,52 inkasovaných gólů na utkání a podprůměrná 89,9procentní úspěšnost zásahů v 28 zápasech. Naproti tomu dvojka týmu Cory Schneider má bilanci 1,86/92,7 v 27 utkáních.

Ve víkendovém utkání pod otevřeným nebem proti New Yorku Rangers (3:7) pustil Brodeur v prvních dvou třetinách šest gólů. Ve třetí části se už postavil mezi tyče Schneider, který se stále více tlačí na pozici mnohem ostřílenějšího kolegy. Včetně úterního utkání proti St. Louis mu dal trenér Peter DeBoer příležitost v sedmi z posledních deseti zápasů.

Brodeur: Všechno je možné

„Jasně, že bych rád chytal víc, pokud bude šance. Ale rád bych také viděl náš tým v play off," pravil Brodeur v interview pro NJ.com.

Rodák z Montrealu má ve smlouvě klauzuli o tom, že jej klub nesmí vyměnit bez jeho svolení. Mužstvo balancující na hraně účasti pro play off však potřebuje posílit ofenzívu a nabídka zkušeného gólmana by rozhodně mohla být pro řadu týmů zajímavá. A příjmení Brodeur by navíc z brankoviště Devils nemuselo zmizet na dlouho: loni si klub z Newarku na draftu zajistil syna legendárního gólmana Anthonyho.

„Je fakt, že (vzhledem ke klauzuli o nevyměnitelnosti) mám ten luxus rozhodnout o budoucnosti sám, ale je také právem týmu udělat, co je pro něj nejlepší. Doufám, že Lou (generální manažer Lamoriello) také učiní to, co mužstvu nejvíc pomůže. Všechno je možné, uvidíme, co přijde," dodal spoluhráč českého tria Jágr, Patrik Eliáš, Marek Židlický s tím, že by se v případě snahy klubu o jeho trejd rozhodně necítil uražený nebo dotčený.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.