Hlavní obsah

Má je pomsta... Detroit s nostalgií vzpomínal na památnou nakládačku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve světle nedělního nášupu od Pittsburghu (2:11) je to pro fanoušky hokejového Detroitu vlastně hořká vzpomínka. Před 25 lety dospěla rivalita mezi Red Wings a Coloradem ke svému vrcholu. Kdo viděl na konci března 1997 duel mezi znepřátelenými týmy v Joe Louis Areně, patrně se mu vpálil do paměti až do konce života.

Foto: Charles Leclaire, Reuters

Hokejisté Detroitu schytali od Pittsburghu těžký debakl

Článek

Více než stoletá historie NHL zažehla spoustu nesmiřitelných zápolení. Montreal vs Boston, Montreal vs Toronto, Calgary vs Edmonton, Pittsburgh vs Washington... Nikdy ale nebyla tak vyhrocená jako během relativně krátkého období, v němž se Detroit a Colorado přetahovaly o primát nejlepšího týmu soutěže.

V letech 1996-2002 vyluxovali Avalanche a Red Wings celkem pět Stanley Cupů. Dluhy z play off se přenesly i do utkání základní části. Zápas z jara 1997 má pro aktéry i pamětníky zdaleka největší význam.

Prapůvod tehdejších událostí však spadá do šestého duelu finále Západní konference v roce 1996. Raubíř v dresu Colorada Claude Lemieux tehdy přišpendlil k mantinelu hlavu Krise Drapera, který utrpěl hned několik obličejových zlomenin. Jeho interview se zrůdně napuchlou tváří vstoupilo do dějin.

Lemieux tehdy v sérii řádil. Za zákrok na Vjačeslava Kozlova byl dokonce suspendován. Vyšlápl si i na subtilního Igora Larionova. Ačkoli byl za faul na Drapera poslán pod sprchy, vrátil se na led k tradičnímu podání ruky s vyřazenými soupeři.

„Nemůžu uvěřit, že jsem mu potřásl tou zatracenou rukou," cedil skrz zuby detroitský útočník Dino Ciccarelli.

První dva zápasy následující sezony 1996-97 ještě proběhly v relativním klidu, jelikož do nich Lemieux nenastoupil. Ve třetím se objevil na ledě a už to začalo trochu vřít. Poslední příležitost srovnat účty před play off měl Detroit 26. března.

Už na dopoledním rozbruslení drsný chlapík v dresu Red Wings Darren McCarty spoluhráčům oznámil, že se o to postará.

Forsberg s Larionovem odstartovali konflikt

Hned na začátku zápasu proběhlo několik ostrých bitek. Pravé pandemonium ale nastalo v 19. minutě, když útočník Colorada Peter Forsberg dohrál u mantinelu Larionova. Ruské legendě se to pranic nelíbilo a nečekaně chytil švédského chasníka do kravaty. Na ledě se rychle vytvořila další ohniska napětí a sudí nevěděli, které mají dřív hasit.

„Chtěli jsme něco udělat, ale nebylo to tak, že bychom řekli: Hej Igore, začni se prát s Forsbergem," tvrdil detroitský Brendan Shanahan.

Situace ovšem využil McCarty. Jakmile zahlédl Lemieuxe, šel po něm. Nebyla to bitka, ale bezohledná pomsta. Detroitský řezník levačkou nemilosrdně mlátil nenáviděného soupeře, který se jen zoufale snažil chránit oběma rukama.

„Adam Foote se mě snažil udržet, ale neměl šanci," tvrdil McCarty, který u mantinelu pak Lemieuxe dokonce atakoval kolenem. Krvavé stopy, které po zbitém forvardovi Avalanche zůstaly, se pak snažili sudí sedřít z ledu bruslemi...

Z branky Colorada vystartoval na pomoc spoluhráči Patrick Roy, jenže to zahlédl Shanahan a skokem ho sejmul. Do akce se z druhé strany vrhnul i gólman Mike Vernon, který levačkou rozpáral fyzicky nabušenějšímu Royovi obočí. A nakonec ho k naprostému nadšení publika ještě povalil na záda.

V další sezoně pokračoval v tradici bitek detroitských brankářů s Royem Chris Osgood. V sobě svého působení u Red Wings to měl v úmyslu i Dominik Hašek, ale jeho snaha skončila groteskou. Za gólmanem Colorada se vydal přes celé hřiště, aby těsně před Royem stoupl na hokejku, upadl a svého soka jen podkopl, načež Haška odstavili rozhodčí.

V Joe Louis Areně sudí jen horko těžko zjednali pořádek, aby se jen 15 vteřin po obnovení hry pobili Adam Deadmarsh s Vladimirem Konstantinovem. Ve druhé třetině pak došlo k dalším pěti bitkám. Hostující Brent Severyn předvedl ochozům svou muskulaturu, jelikož končil vysvlečený do půl těla. Za Colorado se rval i pozdější německý trenér Sparty Uwe Krupp.

Sladká pointa pro mstitele

Třetí třetina přinesla zklidnění a nápor Detroitu, který dvěma góly srovnal na 5:5. Sladkou pointu měl pak duel pro mstitele McCartyho, jenž ani nebyl vyloučen do konce zápasu, ale rozhodl v prodloužení. Jako první hvězda večera sevřenou pěstí zdravil bouřící ochozy a skoro 20 tisíc diváků ho nadšeně zdravilo.

Kabinou Red Wings cloumala euforie, jen jeden chlapík smutnil. Detroit o tři měsíce dříve podepsal jako volného hráče jednoho z nejobávanějších bitkařů v dějinách NHL Joea Kocura, jelikož tým potřeboval větší tvrdost. Nešťastník Kocur však duel, v němž by byly jeho pěsti potřeba, vynechal kvůli nemoci.

Foto: Gene J. Puskar, ČTK/AP

Jakub Vrána se raduje z branky

„Když jsme se pak v šatně dívali na záznam, smáli jsme se jako blázni. Jen Darren to nevěřícně sledoval, protože neměl absolutně ponětí, co se dělo kolem něj," vybavil si Shanahan.

Kouč Detroitu Scotty Bowman po zápase novinářům sdělil, že se celé věci se dalo předejít, pokud by se Lemieux Draperovi omluvil. Ten však žádnou lítost neprojevil, a ještě si ze své oběti dělal srandu. Tím si u Red Wings a obzvlášť u McCartyho moc nepomohl.

Detroit se díky památné řežbě nadechl k cestě za Stanley Cupem. V konferenčním finále Colorado přemohl v šesti zápasech. Ve čtvrtém z nich se kouč Avalanche Marc Crawford po další hromadné potyčce snažil atakovat Bowmana, který o 27 let mladšímu trenérovi adresoval větu: „Znal jsem tvého otce dřív než ty." Rozzuřený Crawford ovšem ve vzteku vyštěkl: „A on si taky myslí, že jsi zmrd."

Foto: Charles Leclaire, Reuters

Hokejisté Pittsburghu se radují z branky

Na závěr série si Draper s Lemieuxem podali ruce, McCarty to ovšem odmítl. V další sezoně se s Lemieuxem porval dvakrát během jednoho zápasu. Tentokrát už se coloradský útočník neschovával. Kdo tehdy mohl tušit, že se oba aktéři o pár let později objeví společně na autogramiádě. A kromě podpisů budou rozdávat i úsměvy.

„Nejlepší na celém tom zápase bylo, že k němu nastoupilo snad deset budoucích členů Síně slávy. Nebyli jsme dvě tlupy rváčů, co si nedovedou přihrát na dva metry," upozornil Shanahan.

Na tyhle zlaté časy se teď v Detroitu jen s nostalgií vzpomíná.

Reklama

Související témata: