Hlavní obsah

Moje tělo se začalo rozpadat! Hvězda NHL o onemocnění, které ji celou sezonu nepustilo na led

Na konci prosince, dva týdny před začátkem sezony NHL, oznámil, že kvůli blíže nespecifikovanému onemocnění se syndromy vyčerpání a apatie se na nějaký čas nepřipojí k týmu hokejového Chicaga. Dlouholetý kapitán Blackhawks Jonathan Toews nakonec musel vynechat celý ročník a nyní poprvé veřejně přiznal, že bojoval s chronickým únavovým syndromem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kapitán Chicaga Jonathan Toews vynechal celou sezonu NHL.

Článek

„Bylo tam mnoho věcí, které se nakupily a moje tělo se začalo rozpadat. Kvůli chronickému únavovému syndromu jsem se nedokázal dostatečně zotavovat a můj imunitní systém reagoval na vše, co jsem udělal. Jakýkoliv stres, cokoli, co jsem udělal během dne, vždy skončilo stresovou odezvou," prohlásil třiatřicetiletý kanadský centr, který je kapitánem Chicaga od roku 2008 a od té doby s ním třikrát vyhrál Stanleyův pohár.

Spoluhráč českých forvardů Dominika Kubalíka a Davida Kämpfa se proto svěřil do péče lékařských odborníků. Zpočátku ale vůbec nevěděl, za jak dlouho by se mohl vyléčit. „Bylo to frustrující, protože jsem opravdu netušil, kdy se přes to dostanu," vzpomíná mistr světa z roku 2007 a dvojnásobný olympijský vítěz.

Toews míní, že svou roli v délce absence sehrál i covid-19, který překonal v únoru. Dlouho však veřejně odmítal přiznat, že se onemocněním nakazil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jonathan Toews na tréninku hokejistů Chicaga.

„Bylo pro mě těžké říct slovo covid. Každý se mě na to ptal a věděl jsem, že by z toho byly titulky v novinách. Nejsem doktor, ale z toho, co jsem se dozvěděl o lidech, kteří se z covidu dlouho zotavovali, tak většina z nich k tomu měla nějaké predispozice nebo se vyrovnávali s nějakým stresem. Pak najednou přišel covid a všechno se to zlomilo. Proto se na tuto věc dívám jako na celek," řekl Toews na videu zveřejněném na svém Twitteru, na němž je zachycen, jak bruslí na ledě v tréninkovém centru Chicaga.

„Moje tělo bylo dlouho pod velkým stresem. Byla různá období, kdy jsem narazil do zdi a myslím, že nikdy jsem se z toho nezotavil tak, jak jsem měl," uzavřel rodák z Winnipegu.

Reklama

Související témata: