Hlavní obsah

Mužný knír, góly i plusové body. Z Hronka je zase opora Detroitu

Kdo sledoval dokument Last Dance, tak dobře ví, že když si fenomenální basketbalista Michael Jordan vzal něco osobně, čekaly soupeře těžké chvíle. Něco podobného na ledě Columbusu předvedl i obránce Detroitu Filip Hronek, když poprvé za 263 startů v NHL zaznamenal dvougólový večer.

Foto: Jay LaPrete, ČTK/AP

Filip Hronek v dresu Detroitu (vlevo) bojuje o puk s Boonem Jennerem z Columbusu.

Článek

Delší dobu tomu přitom nic nenasvědčovalo. Na začátku druhé třetiny Hronka obehrál domácí Boone Jenner a naservíroval přihrávku na vyrovnávací gól Emilu Bemströmovi.

"Něco takovéno se Filipovi při situacích 1 na 1 nestalo celou sezonu. Ale vzal si to osobně a rozjel se," líbilo se detroitskému trenéru Dereku Lalondeovi.

Šest minut po vyrovnávacím gólu Hronek napálil pod horní tyčku puk poskakující před gólmanem Blue Jackets Korpisalem. Ještě do konce druhé třetiny přidal pětadvacetiletý bek druhý gólový pozdrav. Spoluhráč Dominik Kubalík pobaveně ukazoval, jak puk zůstal zaklesnutý v brankové konstrukci. Nakonec hosté deklasovali Columbus 6:1.

"U prvního gólu přišel soupeř o puk, při druhém mi to dal krásně Larks (Dylan Larkin) a jen jsem to napálil," prohlásil s úsměvem Hronek, jehož tvář v listopadu zdobí bujný knír. Jako řada dalších hráčů tím dává najevo své sympatie k charitativní akci Movember, která si klade za cíl osvětu v prevenci mužských onemocnění.

V této sezoně ale jakoby zmužněly i Hronkovy výkony v detroitském dresu s číslem 17.

V předchozím ročníku si sice vytvořil s 38 body (5+33) ze 78 startů osobní rekord, ale z pozice klíčového beka, na kterého Red Wings hodlají sázet nejvíc, ho vytlačil německý nováček a držitekl Calder Trophy Moritz Seider.

Hronek cítil, že jeho výkony nejsou to pravé. Obzvlášť, když měl v hodnocení plus/minus na kontě 29 záporných bodů. O dva roky dřív dokonce to bylo minus 38!

Zato teď je na +8! A z 18 zápasů už posbíral 14 bodů (4+10). V létě to po zisku bronzu na mistrovství světa v Tampere vzal evidentně za správný konec a do obměněného týmu se vrátil s novou energií.

Foto: Russell Labounty-USA TODAY Sports, Reuters

Filip Hronek z Detroitu (vpravo) se snaží zastavit Boonea Jennera z Columbusu

"Nevím, čím to je. Hrajeme celkově lépe a je to zásluha celého mužstva," tvrdil odchovanec Hradce Králové, který jako kluk začínal v útoku. Asi i proto mu vyhovuje, když co nejvíc může podporovat detroitskou ofenzívu.

"Letos se drží toho, že hraje jednoduše," řekl kouč Lalonde o Hronkovi, jenž tvoří obrannou dvojici s Finem Ollim Määttäm. S průměrným časem 22:17 minuty je český zadák druhým nejvytíženějím hráčem Red Wings za Seiderem (22:53).

A Detroit se zatím drží na postupových pozicích do play off, které nehrál od roku 2016. Na čtyřzápasovém tripu ukořistil pět bodů.

"Vždycky je lepší, když jste na vyšším čísle, než je počet utkání. Může za to i fakt, že máme větší podporu od našich obránců," přikývl Lalonde.

"V Los Angeles jsme ještě nehráli moc dobře, ale každým dalším zápasem jsme se zlepšovali," potvrdil Hronek, který bodoval v posledních čtyřech startech a vykutal z nich čtyři góly a dvě asistence.

Není to zdaleka jen mužný knír, kvůli kterému se o českém obránci Detroitu v posledních týdnech za mořem píše.

Reklama