Hlavní obsah

Na nájezdy je Francouz machr. Český gólman tahá Colorado na postupové příčky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stačilo, aby začal víc chytat, a poslední vítězové Stanley Cupu se po hubených týdnech přesunuli mezi osmičku postupujících do play off ze Západní konference NHL. Gólman Pavel Francouz uhájil vítězně branku Colorada i na ledě černých koní sezony ze Seattlu, odkud šampioni odvezli výhru 2:1 po nájezdech. V nich je 32letý brankář nepřekonatelný.

Foto: Lindsey Wasson, ČTK/AP

Pavel Francouz v brance Colorada čelí nájezdu Jordana Eberleho ze Seattlu.

Článek

14. ledna vychytaná nula proti Ottawě, za dva dny výhra nad Detroitem a v sobotu jen jediný inkasovaný gól proti týmu Kraken. Během posledních tří startů měl Francouz úspěšnost zásahů 95,3 procenta a gólový průměr 1,30.

„Blýská se na lepší časy," řekl Francouz, který v nájezdech vychytal všechny tři pokusy domácích a vyhrál i prestižní brankářský souboj se svým bývalým německým spoluhráčem z Colorada Philippem Grubauerem. „Cepoval nás stejný kouč Jussi Parkkila, takže mám pocit, že spoustu věcí děláme stejně. Je vždycky zábavné sledovat brankáře obdobného stylu," porovnával vítěz.

Aktuálně je nadále jedničkou Avalanche Rus Aleksandr Georgijev, který ale v době Francouzova prosincového zranění chytal se střídavými úspěchy. A kouč Jared Bednar se teď rozhodl vytížení gólmanů víc rozložit, což je jedině ku prospěchu věci.

Foto: David Banks, Reuters

Brankář Colorada Avalanche Pavel Francouz zasahuje proti střele Lukase Reichela. (druhý zleva).

„Sebevědomí naskakuje u všech hráčů a věřím, že v tom budeme pokračovat," řekl pro NHL.com Francouz, který přitom v sezoně zasáhl jen do 13 zápasů. „Přes Vánoce jsem se ale doléčil a teď se cítím hodně dobře," prozradil.

„V posledních zápasech je fantastický, všechno ustojí," tvrdil i kouč Bednar. Zápas v Seattlu to ukázal také v rozstřelu. Český brankář se nenechal vyprovokovat ani Danielem Sprongem, kterému vypíchl puk při kličce. Třetí exekutor Seattlu se válel vedle branky, Francouz už slavil v chumlu svých spoluhráčů. Mimochodem při nájezdech ještě v NHL neinkasoval ani gól! Ve čtyřech rozstřelech zpacifikoval všech 12 střelců...

Foto: Charles Rex Arbogast, ČTK/AP

Skrumáž před brankou Pavla Francouze.

Po vítězné sérii se tak loňští vítězové Stanley Cupu vytáhli mezi nejlepší osmičku Západu. Jejich předchozí kolísavé výkony hodně ovlivnila řada zranění. Na marodce je dlouhodobě švédský kapitán Gabriel Landeskog, ale teď čerstvě i klíčový bek a nejlepší obránce minulé sezony Cale Makar.

„I přesto, že jsme měli a máme hodně marodů, tak se držíme. Děláme všechno proto, abychom do Stanley Cupu zase proklouzli. Věřím, že play off pak zúročíme zkušenosti z minulých sezon," tvrdil Francouz.

Loni ve vyřazovací části ‚Frankie' skvěle zaskočil za zraněnou jedničku Darcyho Kuempera a jeho domácí oslava se Stanley Cupem a fanoušky v plzeňském pivovaru tak byla víc než zasloužená.

Reklama

Související témata: