Hlavní obsah

Na Ovečkinovu lásku k Putinovi doplatila i redaktorka ČT. Ostuda! vzkazuje do Washingtonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předčil Jaromíra Jágra, stal se nejlepším evropským střelcem v historii NHL a není vyloučeno, že dostihne na čele historických tabulek i legendárního Waynea Gretzkého. Skvělý počin ruského kanonýra Alexandra Ovečkina je však v kontextu dění na Ukrajině minimálně u části hokejových fanoušků po světě znehodnocen jeho deklarovanou podporou Putinovi, jehož vojska v sousední zemi vraždí civilisty a ničí celá města. Pobouřené reakce však vzbuzují i kroky jeho týmu Washingtonu Capitals.

Foto: twitter:@TSNHockey

Vladimir Putin (vlevo) a Alexandr Ovečkin na společné fotce.

Článek

Podle novinářky ESPN Emily Kaplanové měli Capitals po ruském vojenském vpádu na Ukrajinu vyzvat Ovečkina, aby smazal na Instagramu svoji fotku s Putinem, jenž je podezřelý, že je na Ukrajině zodpovědný za válečné zločiny.

Ovečkin se od hlavy kremelského režimu nedistancoval a zmíněná fotka jeho Instagram zdobí dál. A zdá se, že touto kontroverzí nechtějí moc pálit prsty ani Capitals, kteří začínají blokovat na Twitteru uživatele, kteří se o Ovečkinův postoj v souvislosti s vražděním na Ukrajině zajímají.

Zablokoval mimo jiné i hokejovou redaktorku České televize Darinu Vymětalíkovou. „Wow, tak že mě zablokoval účet KHL, to mě pobavilo, ale že mě blokuje účet klubu Washington Capitals, to je opravdu ostuda," okomentovala krok Washingtonu.

V angličtině pak dodala: „Hej, NHL, jsem hokejová novinářka. Od Capitals není zrovna chytré mě blokovat jenom kvůli tomu, že nechtějí číst pravdu o Ovečkinovi."

Americký klub následně Vymětalíkovou zase odblokoval. „Tak díky za sdílení. Pomohlo to. Za pár minut je po bloku. Velká pachuť zůstává," doplnila Vymětalíková.

Kroku vůči české novinářce si všiml i ve Spojených státech žijící ruský novinář a známý kritik Putinova režimu Slava Malamud.

Foto: Instagram Alexandra Ovečkina

Společná fotka s Putinem stále zdobí instagramový profil Alexandra Ovečkina.

„Capitals blokují všechny, kdo se ptají na Ovečkina, včetně žurnalistů. Obzvlášť ty zahraniční. Je to už součástí klubové kultury. V roce 2014 (kdy Rusko okupovalo Krym) si došlápli i na mě, protože měli za to, že proti ruskému novináři to mohou udělat bez jakýchkoliv následků," upozornil Malamud.

„Víte, Capitals, jednoho dne bude Ovečkin pryč, stejně jako Putin. Druhý jmenovaný bude souzen v Haagu nebo pověšen v Moskvě na pouliční lampu a ten první se bude snažit ututlat své nadbíhání krvavému diktátorovi. Ale vaše reputace bude zničená navždy. Je patetické, že klesnete do nejhlubšího bahna kvůli jedné individualitě, jejíž morální kompas byl zničen už dávno," pokračoval Malamud.

A má jasno i o tom, kdo za tímto jednáním v Capitals stojí. „Velmi pochybuji, že to v Capitals dělá osoba ze sociálních médií. To se děje bezpochyby na příkazy Sergeye Kocharova (viceprezident Capitals pro komunikaci), který není jen úzkoprsý, pomstychtivý a totálně neprofesionální, je to ale také proslulý zbabělec," dodal novinář.

Reklama

Související témata: