Hlavní obsah

Fasel je ostuda světového hokeje. Jeho vstup do KHL rozčílil Finy, nechtějí ho na MS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení světového hokeje sice už opustil, ale jeho působení v tomto sportu nyní vzbuzuje mnohem větší kontroverze, než když mu vládl. Kroky někdejšího dlouholetého šéfa IIHF Reného Fasela a jeho příchylnost k Rusku v době, kdy tato země barbarsky útočí na Ukrajinu, budí ve zbytku světa velké pohoršení.

Foto: @sakhuttu, Twitter

René Fasel (vlevo) s ruským prezidentem Vladimírem Putinem.

Článek

Fasel už se během svého předsednictví v IIHF nijak netajil svými sympatiemi k východoevropským diktátorům Vladimiru Putinovi a Alexandru Lukašenkovi. A evidentně na tom nic nezměnilo ani angažmá Ruska a Běloruska ve vojenské invazi na Ukrajinu, kde Putinova vojska denně zabíjí civilisty včetně dětí.

IIHF podobně jako celá řada jiných organizací vyloučila Rusy a Bělorusy z mezinárodních turnajů. Část zahraničních hokejistů se také snaží opustit tamní ligu KHL, kam naopak míří právě Fasel.

Švýcarský zubař se v Kontinentální lize má stát expertem na řešení strategických záležitostí.

Silnou reakci tento krok vyvolal mimo jiné ve Finsku, které pořádá i letošní MS. Tamní politik a bývalý premiér Alexander Stubb se do Fasela ostře opřel.

„On je ostuda globální hokejové rodiny. Pokud skutečně bude pracovat pro KHL, EU by ho měla dát na sankční seznam. Za žádných okolností nebude v květnu (na MS) ve Finsku vítán," napsal Stubb na Twitteru.

V případě KHL a ruského hokeje všeobecně jen těžko obstojí tvrzení, že by se měl oddělovat sport od politiky, protože ruský hokej je na mnoha úrovních spojen s kremelským režimem „pupeční šňůrou". Před pár dny třeba vedení svazu vydalo klubům KHL pokyny na povinnou propagaci Putina a invaze na Ukrajinu během zápasů.

Za těchto okolností tam míří Fasel, který mimo jiné kritizoval vyřazení Rusů a Bělorusů z mezinárodního hokeje.

„Fasel má velký záběr zkušeností a expertních pohledů na hokej. V lize bude mít na starosti strategické záležitosti kolem vývoje KHL," vysvětlil mluvčí ligy pro server Allhockey.ru.

Jako viceprezident IIHF dlouho spolupracoval s Faselem další Fin Kalervo Kummola, který si rovněž neumí představit, že by se Fasel coby čestný host zúčastnil příštího MS.

„Něco se musí stát. Myslím, že by tohle měla IIHF přehodnotit. Je ještě čas se rozhodnout, jak s tímhle naložit. Ale nemyslím si, že by ho někdo u nás vítal," uvedl Kummola pro list Ilta-Sanomat.

„To, že coby Švýcar jde za těchto okolností do KHL .... To je opravdu zvláštní. Ale dříve se sám několikrát vyznal, jak miluje Rusko. Nevím, co za tím je, pro mě je to těžko představitelné. Tímhle směrem už se ale ubíral roky, snažili jsme se to na IIHF vybalancovat," prozradil Kummola pro server Iltalehti.

Reklama

Související témata: