Hlavní obsah

Na šedesát gólů to vypadá tutově. A 70? Moc to Matthewsovi přeju, tvrdí Ovečkin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od roku 2013 se jen dvakrát stalo, že by se v kolonce vítězů Maurice Richard Trophy neobjevili Alexandr Ovečkin nebo Auston Matthews. Devítinásobný nejlepší střelec základní části se v noci na čtvrtek utkal s dvojnásobným laureátem. Na góly to mezi kanonýry byla remíza 2:2, ve všem ostatním dominovalo Toronto (7:3) a jeho americký lídr.

Foto: Nick Wass, ČTK/AP

Auston Matthews (34) z Toronta, Alex Ovečkin (8) a Connor McMichael (24) z Washingtonu.

Článek

„Auston byl vynikající. Mohli jsme se na něj spolehnout, správně se rozhodoval, k tomu byl velmi efektivní,“ tvrdil kouč Maple Leafs Sheldon Keefe. Matthews totiž ke dvěma trefám přidal i tři asistence. Na čele střelecké tabulky má 57 zásahů a jde si neochvějně pro trofej, kterou si od něj loni vypůjčil edmontonský kapitán Connor McDavid.

Otázkou je, na jaké cifře se zastaví. O tom, že padne šedesátka, málokdo pochybuje. Před Matthewsem je ještě 14 startů. Ale co sedmdesátka? Tu v NHL nikdo nepokořil od sezony 1992-93, kdy se do nevídané přestřelky pustili Alexandr Mogilnyj z Buffala a Teemu Selänne z Winnipegu. Oba se nakonec zastavili na 76 gólech. Matthews k unikátní metě mohl mít ještě blíž, během sezony nastřílel celkem 16 tyček…

„Bylo by skvělé, kdyby se to povedlo. Moc bych mu to přál. Auston je typem hráče, který může v jednom zápase dát klidně čtyři góly,“ řekl před vzájemným utkáním Ovečkin, který si teď jede svůj vlastní závod o posun na první místo historických střeleckých tabulek. Osmatřicetiletému Rusovi chybí 49 tref, aby srovnal krok s Waynem Gretzkym. Smlouvu s Capitals má ještě na dva roky, takže by to teoreticky stihnout měl. I když věk jednou dostihne každého…

Kdo ví, jestli za několik let nebudeme sledovat, jak se do nejvyšších střeleckých pater dějin NHL řítí Matthews. Od sezony 2016-17, kdy se jako nováček v soutěži objevil, už nasázel 356 gólů. Ovečkin dal během svých úvodních osmi sezon v NHL 371 branek.

„Moc si vážím toho, co Alex řekl. Ale nějak extra o těch metách nepřemýšlím. Před zápasem jsem měl v hlavě jen to, abychom jim sebrali body, což se povedlo,“ zmínil Matthews, který otevřel skóre už v 16. sekundě.

„Neměli jsme na jeho manévry odpověď, to byl problém. První lajna Toronta nás donutila dělat chyby,“ uznal i kouč Capitals Spencer Carbery.

Zatímco Toronto bude teď celkem v poklidu ladit na play off, Washington čeká ještě bitva o postup. Momentálně je bod pod čarou ponoru.

Reklama